Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paven fordømmer Cubas abortlov

SANTA CLARA (NTB-Reuters-AFP): Pave Johannes Paul II brukte sin første messe i Cuba til å fordømme abort, i et land der fri abort blir sett som en selvfølge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Familien, samfunnets fundament, opplever samme krise som rammer samfunnet, sa han til de rundt 100 000 menneskene som var møtt fram til friluftsmessen i Santa Clara, byen der revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara ble begravet på nytt i fjor høst.

  Familien var det sentrale temaet for pavens messe:

  - Familiens krise oppstår når gifte par lever i økonomiske og kulturelle systemer som, under dekke av frihet og framskritt, fremmer og forsvarer en anti-fødselmentalitet som forleder ektepar til metoder for fødselsbegrensning som er i strid med menneskelig verdighet», sa paven i sitt budskap.

  Offisiell cubansk statistikk viser at hvert fjerde ekteskap endte med skilsmisse i 1995. Antallet aborter var på 132 000, nesten like mange som antallet fødsler. Paven karakteriserte abort som «en avskyelig forbrytelse».

  Messen i Santa Clara var den første av fire som paven skal gi i løpet av sitt historiske besøk på Cuba, som ble innledet i går. Gatene i den til vanlig søvnige gamle kolonibyen ble allerede tidlig om morgenen fylt opp med katolikker i titusentall, som hadde stått opp før soloppgang for å være sikre på å få med seg friluftsmessen på den sentrale idrettsplassen.

TV-overført

Til manges overraskelse ombestemte cubanske myndigheter seg i siste øyeblikk, og tillot direkte og landsomfattende tv-overføring av messen i Santa Clara.

  Før paven kom fram til stedet der messen skulle holdes, ropte menneskemengde slagord som «Johannes Paul, vår bror, cubanerne elsker deg, lenge leve paven».

  Et kjempeportrett av pave Johannes Paul II var satt opp på en høyde i nærheten. Det var fra samme høyde «Che» og hans geriljastyrker inntok byen i desember 1958, en avgjørende seier i den cubanske revolusjonen som førte Fidel Castro til makten i januar 1959.

Større frihet

I de første årene etter revolusjonen ble den katolske kirken og annen religiøs aktivitet undertrykt, men de siste årene har forholdet mellom Castros regjering og kirken blitt gradvis bedre, og pavens besøk har ført cubanerne til kirken i stort antall.

  - Det er et mirakel, sa 57 år gamle Nora Menendez, som sto opp klokka to om natta for å rekke fram til Santa Clara i tide.

  - Før kunne vi ikke gå i kirken uten at folk snakket stygt om oss. Men nå tør folk å vende tilbake til sin tro, sa hun.

REFSER KUBANERNE: Paven tok i dag kraftig til orde mot abort og ekteskapsbrudd på Cuba.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!