Paven fordømmer sex-misbruk

- Overgrepene er en avskyelig synd i Guds øyne. Pave Johannes Paul II tok i bruk sterke ord da han møtte den 12 kardinaler fra den skandalerammete amerikanske katolske kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 12 kardinalene fikk streng beskjed av den aldrende paven at det ikke er plass i den katolske kirken til prester som misbruker barn. Under dagens møte i Vatikanet traff de amerikanske kirkelige lederne sine overhoder i et forsøk på å gjenopprette tilliten til den amerikanske katolske kirken. Det kan vise seg å bli en vanskelig oppgave. Bare i Boston-området er det kommet inn 400 meldinger om prester som har forbrudt seg mot barn. Det var også i denne menigheten at skandalen ble kjent. Bostons erkebiskop Bernhard Law har innrømmet at han visste om en prests misbruk av småbarn. Men istedet for å gi presten sparken ga Law ham istedet en ny menighet. Snøballen har rullet over hele USA og blitt til stadig flere skandaler.

Krisetiltak

De amerikanske geistlige har nå ryggen mot veggen. Før møtet med paven sa kardinal Theodore McCarrick at de ønsket å «forsikre om at vi behandler dette, og at vi kan si til folk at dette er under kontroll, at det ikke vil skje igjen.», melder BBC

Men prestene vil foreløpig ikke gjøre det folk flest mener er det eneste riktige: Å gi skandalebiskopen Bernhard Law sparken. Men til Los Angeles Times sier en anonym kardinal at han og andre geistlige vurderer å be Vatikanet oppfordre Law til å trekke seg.

Dyr affære

Det er ikke bare Boston som er hjemsøkt av anklager om barnemisbruk. I alt 16 bispedømmer har ansatte blitt anklaget for misbruk av barn. Skandalene er en stor økonomisk byrde for kirken, det hevdes at enkelte bispedømmer kan gå konkurs dersom prestene blir funnet skyldige i overgrepsanklagene.

Liknende skandaler har også rammet den katolske kirken i Irland, Østerrike, Polen, Frankrike og Mexico. Men det er første gang paven har innkalt en gruppe kardinaler på teppet for å rydde opp i saken.

MÅ GÅ? Bernhard Law er mannen som mange vil sparke.
PÅ TEPPET: Paven leser opp brevet til de amerikanske kardinalene.