Paven kanoniserte nonne drept i Auschwitz

Pave Johannes Paul II kanoniserte i dag den jødisk-fødte karmelitternonnen Edith Stein, som ble gasset i hjel i Auschwitz. Jødiske representanter reagerer på kanoniseringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av antisemittismens kristne røtter, kirkens betente forhold til Det tredje riket, og Vatikanets unnfallenhet overfor Holocaust, vekker kanoniseringen av en omvendt jøde sterke følelser i jødiske kretser.

Edith Stein ble drept fordi hun var jøde, ikke fordi hun var katolikk, mener jødiske representanter.

- Hun ville vært av mindre interesse for de som kanoniserer henne hvis hun hadde avsluttet livet på sotteseng, sa leder av den liberale fransk-jødiske retningen, rabbiner Daniel Farhi.

Trolig for å komme disse innvendingene i møte poengterte pave Johannes Paul II i sin tale i dag at kanoniseringen av Stein burde minne verden om forsøket på å utrydde jødene.

Flere tusen mennesker deltok i den høytidelige seremonien på St. Peters-plassen, blant dem Tysklands statsminister Helmut Kohl og Polens statsminister Jerzy Buzak.

Datter av to verdener

Paven kalte Stein både «en ypperlig datter av Israel og en trofast datter av Kirken». Dagen til hennes minne vil bli en minnesdag for Holocaust-ofrene til alle tider, framholdt han.

Stein ble født i den tyske byen Breslau, i dag Wroclaw i Polen, i 1891. Hun ble ateist som 14-åring, men konverterte til katolisismen 29 år gammel. Hun skrev bøker om filosofi og gjorde en strålende akademisk karriere.

Hun ble karmelitternonne i 1934, året etter at Hitler kom til makten. På grunn av sin jødiske bakgrunn ble hun smuglet ut av Tyskland og inn i Nederland, men ble innhentet av krigen og arrestert av Gestapo. Kort tid etter ble hun deportert østover og gasset ihjel i Auschwitz.

NTB-Reuters