Paven kanoniserte nonne drept i Auschwitz

Pave Johannes Paul II kanoniserte i dag den jødisk-fødte karmelitternonnen Edith Stein, som ble gasset i hjel i Auschwitz. Jødiske representanter reagerer på kanoniseringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På grunn av antisemittismens kristne røtter, kirkens betente forhold til Det tredje riket, og Vatikanets unnfallenhet overfor Holocaust, vekker kanoniseringen av en omvendt jøde sterke følelser i jødiske kretser.

Edith Stein ble drept fordi hun var jøde, ikke fordi hun var katolikk, mener jødiske representanter.

- Hun ville vært av mindre interesse for de som kanoniserer henne hvis hun hadde avsluttet livet på sotteseng, sa leder av den liberale fransk-jødiske retningen, rabbiner Daniel Farhi.

Trolig for å komme disse innvendingene i møte poengterte pave Johannes Paul II i sin tale i dag at kanoniseringen av Stein burde minne verden om forsøket på å utrydde jødene.

Flere tusen mennesker deltok i den høytidelige seremonien på St. Peters-plassen, blant dem Tysklands statsminister Helmut Kohl og Polens statsminister Jerzy Buzak.

Datter av to verdener

Paven kalte Stein både «en ypperlig datter av Israel og en trofast datter av Kirken». Dagen til hennes minne vil bli en minnesdag for Holocaust-ofrene til alle tider, framholdt han.

Stein ble født i den tyske byen Breslau, i dag Wroclaw i Polen, i 1891. Hun ble ateist som 14-åring, men konverterte til katolisismen 29 år gammel. Hun skrev bøker om filosofi og gjorde en strålende akademisk karriere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer