Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paven kryper til korset

Sier unnskyld til rasende muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pave Benedict har opprørt muslimer verden med sin tale der han refererte sitater som beskriver profeten Mohammeds lære som «ond og umenneskelig».

Reaksjonene kom etter en tale han holdt tirsdag, der han siterte en bysantinsk keiser fra 1300-tallet.

Nå har Paven trådt personlig fram med en uforbeholden unnskyldning til verdens muslimer. Engelskversjon av Pavens ord, slik de falt i dag, kan du lese her.

Er veldig lei seg 

Allerede i går sa Paven, gjennom en offisiell uttalelse fra Vatikanet, at han respekterer Islam og at han håper muslimer vil forstå den sanne meningen bak hans ord, melder BBC.

«Den Hellige Far er veldig lei for at noen avsnitt i hans tale kan ha virket støtende på troende muslimer», heter det i uttalelsen.

Med denne uttalelsen imøtekommer paven kravet fra flere muslimske ledere om at han bør be om unnskyldning for uttalelsene han kom med under tirsdagens tale på Regensburg-universitetet i Tyskland.

Ikke pavens egne ord

UNNSKYLDER SEG: Pave Benedict ber verdens muslimer om godt vær. Foto: Scanpix/EPA
UNNSKYLDER SEG: Pave Benedict ber verdens muslimer om godt vær. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

I talen drøftet Pave Benedict XVI de historiske og filosofiske forskjellene mellom islam og kristendom. Det var i hovedsak ett sitat som var opphav til protestene:

- Vis meg hva Muhammed har brakt av nye ting, og der vil du finne ting som bare er onde og umenneskelige, slik som å spre troen med sverd, sa paven.

Uttalelsen har gitt opphav til sinte protester, selv om paven understreket at dette ikke var hans egne ord, men islamkritikk hentet fra 1300-tallets keiser Manuel II Paleologos.