Paven ligger for døden

- Tilstanden er svært alvorlig, sier Vatikanet i en skriftlig kunngjøring om pavens helsetilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I formiddag ble det klart at pave Johannes Paul II (84) var i ferd med å miste bevisstheten.

Vatikanet skulle komme med en ny kunngjøring klokka 18 i kveld, men denne ble forsinket.

- Tilstanden er fortsatt svært alvorlig, står det i en kort bulletin som Vatikanets pressetjeneste sendte ut klokka 19.20, melder AP. 

Paven skal ha fått høy feber igjen i formiddag, men ifølge Vatikanet er han i stand til å kommunisere med menneskene rundt seg.

- Ikke i koma

Den katolske kirka sa tidligere i dag at paven var så dårlig at han glir inn og ut av bevissthet, men 84-åringen skal medisinsk sett ikke være i koma.

Vatikanet hevdet at pavens helsetilstand er mer eller mindre uendret siden i natt. Da var pavens blodtrykk synkende, og han var preget av hjerte- og sirkulasjonssvikt, i tillegg til at nyrene og pustefunksjonene er sterkt svekket.

- Øynene hans er innimellom åpne. Andre ganger ser han ut som han hviler seg, med lukkede øyne, sa Navarro-Valls.

STILLE BØNN: En kvinne i den polske byen Czestochowa ber for sin tidligere landsmann. Foto: SCANPIX/REUTERS
STILLE BØNN: En kvinne i den polske byen Czestochowa ber for sin tidligere landsmann. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Samtidig som paven var i ferd med å miste bevisstheten, skal han ifølge CNN ha klart å uttrykke følgende setning, svært usammenhengende:

- Dere har kommet til meg, og det takker jeg dere for.

Utsagnet skal ha vært adressert til hans mange tilhengere.

Ber for paven

Paven har etter eget ønske de to siste dagene blitt behandlet i sin leilighet ved Petersplassen i Vatikanstaten.

I øyeblikket er titusener av mennesker samlet på Petersplassen for å vise ham sin støtte gjennom de siste timene.

Ingen er i tvil om at paven er døende, og verden over ber millioner av katolikker for sitt åndelige overhode gjennom 26 år.

- I kveld eller i natt vil Kristus åpne porten for paven, sa erkebiskop og pavelig prelat Angelo Comastri i en forbønn for paven på Petersplassen i går kveld.

Paven skal selv være klar over at slutten nærmer seg.

- Paven vet at han er døende. Han har sagt sitt siste farvel, sa en kardinal i dag tidlig ifølge en italiensk fjernsynsstasjon. 


Siste olje

Forverringen i pavens helsetilstand kom etter flere uker med sykdomsproblemer. Han lider av Parkinsons sykdom og leddgikt, og i slutten av februar fikk han akutte luftveisproblemer.

Siden da er han blitt innlagt to ganger ved Gemelli-sykehuset i Roma. Paven fikk blant annet utført en såkalt trakeotomi, der legene laget et kutt i halsen hans og satte inn et rør for å lette pustingen.

På torsdag ble pavens tilstanden kraftig forverret, denne gang som følge av en infeksjon i urinveiene, som mange Parkinson-pasienter får.

Paven fikk høy feber, og blodtrykket svinget faretruende - et tegn på at bakteriene som forårsaket infeksjonen hadde gått ut i blodet.

Paven ble seint samme kveld gitt den siste olje - et ledd i det som tidligere ble kalt «de siste riter», et katolsk sakrament som gis syke og døende. Det var pavens nære venn, personlige sekretær og landsmann, den polske erkebiskopen Stanislaw Dziwisz, som sto for seremonien.

Stadig dårligere

I går bekreftet Vatikanet i en bulletin at paven hadde pådratt seg blodforgiftning og hjertesvikt som følge av urinveisinfeksjonen.

Klokka 19 samme kveld sendte de ut en melding der de sa at pave Johannes Paul IIs tilstand var blitt kraftig forverret.

- Den hellige faders allmentilstand og hjerte-og pusteproblemer er ytterligere forverret, sto det i meldingen.

Seinere på kvelden kom flere motstridende meldinger om pavens helsetilstand. Italienske medier meldte like etter klokka 20.30 at paven var død, men påstandene ble raskt avvist av Vatikanet.

KATOLIKKENES OVERHODE: Pave Johannes Paul II.
TALSMANN: Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls.