Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paven mot Karl Marx

«Paven kommer til Cuba for å møte Djevelen, for å besøke Helvete, og for å se et folk som holder seg i live ved hjelp av mirakler.» Dette er den siste vitsen om det historiske pavebesøket som innledes i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når paven lander på flyplassen utenfor hovedstaden Havanna, vil han bli tatt imot med rød løper av Fidel Castro selv. To kubanske barn skal bære fram et brett med kubansk jord, slik at den fysisk svekkede gjesten skal slippe å bøye seg ned og kysse asfalten.

I fem dager skal Castro være pavens vert. Her står Gud mot Karl Marx. Antikommunisten Johannes Paul II (77) har styrt en milliard katolikker i tjue år, kommunisten Fidel Castro (71) har hersket over 11 millioner kubanere siden 1959.

Mot USA-boikotten

Men de har noe til felles. Begge er enige i at den amerikanske boikotten av Cuba er umoralsk, og at rå kapitalisme slik den praktiseres i det tidligere Øst-Europa, er «grusom». En av pavens største bekymringer er det høye antall aborter på Cuba, seks av ti graviditeter ender med abort. En skilsmissestatistikk, der to av tre ekteskap går i oppløsning, er heller ingen hyggelig lesning for Guds stedfortreder på jorda.

Men kubanerne flest får det hyggelig. De får fri fra jobben for å hylle den celebre gjesten fra Vatikanet. Alle oppfordres til å møte opp, troende og ikke-troende. Bare prostituerte og tjuver skal holdes unna.

- Vi må alle gå til messe, sa Castro under en seks timer lang fjernsynstale til sitt folk før helga. Selv skal han være til stede under utendørsmessen på Revolusjonsplassen i Havanna søndag. Messen blir direkte overført på kubansk fjernsyn.
På den berømte Revolusjonsplassen er det for anledningen satt opp kjempeplakater av både paven og Jesus. Ikke langt unna henger et portrett av revolusjonshelten Che Guevara.

Vestlig valuta

Fidel Castro håper at pavebesøket skal bli et PR-jippo av dimensjoner for hans relativt isolerte land. Statskassa vil trolig få inn 150 millioner kroner ekstra i sårt tiltrengt vestlig valuta. Religion er ikke lenger bare opium for folket.

Mer enn 10000 besøkende er ankommet fra utlandet, inkludert om lag 3000 pressefolk. Det amerikanske TV-selskapet CNN klager over av de bare får ha en stab på 75 personer, mens et par av konkurrentene har mer enn det dobbelte.

Offentlige bygninger og kirker er pusset opp i anledning besøket. På gata kan man få kjøpt T-skjorter med bilde av paven og Castro foran det kubanske flagget - for en drøy femtilapp. Kirken har sine egne T-skjorter med bilde av paven. De er gratis.

Kubanere flest lever i fattigdom, og lønningene er lave. Men helsestell og utdanning er oppsiktsvekkende bra, og barnedødeligheten lav i latinamerikansk sammenheng. Fidel Castro er slett ikke så upopulær som eksilkubanerne i USA skulle ha ønsket. De er splittet i synet på pavebesøket.

Økte matrasjoner

- Fordi paven kommer, får vi økt matrasjonene våre med en kvart liter matolje, en kvart kilo kjøtt og en halv kilo kylling. Og så får vi et såpestykke ekstra, sier den kubanske kvinnen Hortensia Jimenez gledesstrålende til avisa The Miami Herald. Hun har vært katolikk i hele sitt liv. Den ikke fullt så troende Jesus Rodriguez (32) sier det slik til en annen avis:

- Hvis paven kommer for å dynke oss med hellig vann, holder jeg meg hjemme. Hvis han har med seg matolje, kommer vi alle sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!