Paven møtt med svarte ballonger

WIEN (NTB-Reuters): Liberale katolikker møtte pave Johannes Paul II med 1000 svarte ballonger i St. Pölten, på andre dag av pavebesøket i Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De svarte ballongene var en protestmarkering mot den konservative erkebiskopen Kurt Krenn, som paven skulle lede en friluftsmesse sammen med. Krenn er den eneste av Østerrikes biskoper som forsvarer den avsatte erkebiskopen av Wien, Hans Hermann Groer. Groer anklages for seksuelle overgrep mot flere unge menn en del år tilbake.

St.Pölten er hjemstavn for flere av dem som erkebiskopen skal ha forgrepet seg på.

50 demonstranter holdt ballongene som «sorgskyer», som et symbol for problemene som tynger landets kirke. De oppfordret paven til å avsette Krenn.

Krever at Krenn må gå

Demonstrasjonen ble bokstavelig talt punktert av en gruppe velkledte middelaldrende kvinner som med sine høye hæler gikk løs på de ballongene ingen passet på.

- Det er uanstendig og kjærlighetsløst å ta i mot paven med svarte ballonger, sa en av kvinnene opprørt.

I februar skrev 170 000 katolikker under en protest mot Krenns avsettelse av den populære liberale presten Udo Fischer. 54 000 har skrevet under på et krav om at biskop Krenn må fjernes.

Mange østerrikere håper paven under sitt besøk vil ta opp problemene i landets kirke, og særlig affæren som gjelder de seksuelle overgrepene. Overgrepsskandalen fikk titusenvis av østerrikere til å forlate kirken, og Groer måtte gå av som landets øverste kirkeleder i 1995.

Biskop Krenn tok med Groers navn i bønnen han åpnet friluftsmessen med i dag.

Paven ansvarlig

Mange mener paven har et spesielt ansvar for den østerrikske kirkens problemer, siden han utnevnte både Groer og Krenn. De mener paven har gjort feil ved å ikke ha handlet for lenge siden, og ved å ikke be ofrene og deres familier om forlatelse.

Anklagene mot Groer begynte med beretningen til en prest som fortalte at han som ung prestestudent 20 år tidligere var blitt utsatt for overgrep fra erkebiskopen. Siden fortalte flere andre prester og munker at også de hadde opplevd seksuelle tilnærmelser fra Groer. Den nå 78 år gamle kardinalen fikk i forrige måned forbud mot å utføre kirkelige handlinger.

(NTB-Reuters)

PROTESTER: Paven traff tidligere president i Østerrike Kurt Waldheim, men stormen rundt hans besøk i Wien skyldes at han ikke har grepet inn mot den kontroversielle biskopen