Paven møtte overgrepsofre i Chile

Pave Frans ba om unnskyldning på vegne av kirken da han tirsdag traff chilenere som har blitt seksuelt misbrukt av katolske prester. 

MØTTE OVEGREPSOFRE: Pave Frans under en kjøretur i Chiles hovedstad Santiago i den spesialbygde bilen han bruker. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix.
MØTTE OVEGREPSOFRE: Pave Frans under en kjøretur i Chiles hovedstad Santiago i den spesialbygde bilen han bruker. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet skjedde under pavens besøk i Chiles hovedstad Santiago. Paven ba overgrepsofrene om unnskyldning for den «uopprettelige skaden» de er påført, ifølge Vatikanets talsmann, Greg Burke.

- Han hørte på dem, ba sammen med dem og gråt sammen med dem, sa Burke etter det «strengt private» møtet med en liten gruppe overgrepsofre.

Paven skal også ha anerkjent «smerten» til prester som har blitt holdt kollektivt ansvarlige for lovbruddene til et fåtall, ifølge Burke.

Ba om unnskyldning

Paven landet i Chile mandag, og i sin første tale i landet kom han også med en offentlig unnskyldning til overgrepsofre.

- Vi må jobbe for at dette ikke skal skje igjen, sa paven.

Den amerikanske organisasjonen Bishop Accountability sa i forkant at nærmere 80 katolske prester har blitt anklaget for seksuelle overgrep mot barn i Chile siden 2000.

Bråk

Pavens visitt i landet har ikke bare gått fredelig for seg. I forkant av besøket ble det gjort hærverk mot seks kirker, og etter at paven landet er ytterligere tre kirker forsøkt påtent.

Angrepene mot kirkene knyttes til grupper som kjemper for landrettigheter, men paven har også blitt møtt med protester fra folk som mener han ikke har gjort nok for å stille prester som står bak overgrep til rette for sine handlinger.

Da paven skulle holde utendørsmesse i Santiago tirsdag måtte politiet bruke tåregass og vannkanoner mot demonstranter.

Pave Frans skal være i Chile til torsdag før han reiser videre til Peru for et tre dager langt besøk.

(NTB)