Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paven svindlet av eks-butleren

Butleren lekket hemmlige dokumenter og avslørte interne intriger i Vatikanet. Nå risikerer han seks års fengsel.

SVINDLET PAVEN: Pave Benedict XVI på St. Petersplassen i Vatikanet. Butleren Paolo Gabriele er helt foran i bildet, og til venstre for paven står hans personlige sekretær, Georg Gaenswein. En dommer i Vatikanstaten meldte mandag at pavens butler må stille for retten sammen med en ukjent medsammensvoren. Gabriele risikerer derfor seks års fengsel- med mindre paven benåder ham. Foto: Alessandra Tarantino/ AP Photo
SVINDLET PAVEN: Pave Benedict XVI på St. Petersplassen i Vatikanet. Butleren Paolo Gabriele er helt foran i bildet, og til venstre for paven står hans personlige sekretær, Georg Gaenswein. En dommer i Vatikanstaten meldte mandag at pavens butler må stille for retten sammen med en ukjent medsammensvoren. Gabriele risikerer derfor seks års fengsel- med mindre paven benåder ham. Foto: Alessandra Tarantino/ AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Butleren til pave Benedict XVI er tiltalt for å ha lekket hundrevis av hemmelige dokumenter, samtidig som han skal ha avslørt en rekke interne intriger mellom rivaliserende grupper av kardinaler i Vatikanet, i følge AFP.

46-årige Paolo Gabriele og 48-årige Claudio Sciarpelletti står nå tiltalt i saken.

Gabriele ble arrestert 23. mai etter at en italiensk journalist publiserte hundrevis av hemmelige dokumenter som skal ha blitt skal ha blitt hentet fra pavens private leilighet.

«Vatileaks» - Jeg så ondskap og korrupsjon overalt i kirken, sier Gabriele til sitt forsvar, ifølge Reuters.

Gabriele skal være en betrodd rådgiver av paven og går også under kallenavnet «Paoletto». Han er også anklaget for å ha tatt en sjekk verdt 100 000 britiske pund donert fra et katolske universitet.

Skandalen har blitt døpt til «Vatileaks» i utenlandsk presse.

Sciarpelletti, en 48 år gammel dataekspert står tiltalt for medvirkning i saken, ifølge AP.

Det er ikke satt en dato for rettssaken, men talsmann for Vatikanet, Federico Lombardi har uttalt at det vil bli i september på det tidligste, ettersom det er da rettsadministrasjonen kommer tilbake fra sommerferie.

Husarrest 46-åringen har jobbet for paven siden 2006. Gabriele har blitt satt i husarrest i Vatikanet etter at skandalen ble et faktum, og får bare lov til å forlate huset når han skal i messe eller motta «spirituell og medisinsk assistanse», mens han venter på rettssaken.

Han står tiltalt for grovt tyveri og risikerer opp mot seks års fengsel- med mindre paven selv benåder ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media