Paven svindlet av eks-butleren

Butleren lekket hemmlige dokumenter og avslørte interne intriger i Vatikanet. Nå risikerer han seks års fengsel.

SVINDLET PAVEN: Pave Benedict XVI på St. Petersplassen i Vatikanet. Butleren Paolo Gabriele er helt foran i bildet, og til venstre for paven står hans personlige sekretær, Georg Gaenswein. En dommer i Vatikanstaten meldte mandag at pavens butler må stille for retten sammen med en ukjent medsammensvoren. Gabriele risikerer derfor seks års fengsel- med mindre paven benåder ham. Foto: Alessandra Tarantino/ AP Photo
SVINDLET PAVEN: Pave Benedict XVI på St. Petersplassen i Vatikanet. Butleren Paolo Gabriele er helt foran i bildet, og til venstre for paven står hans personlige sekretær, Georg Gaenswein. En dommer i Vatikanstaten meldte mandag at pavens butler må stille for retten sammen med en ukjent medsammensvoren. Gabriele risikerer derfor seks års fengsel- med mindre paven benåder ham. Foto: Alessandra Tarantino/ AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Butleren til pave Benedict XVI er tiltalt for å ha lekket hundrevis av hemmelige dokumenter, samtidig som han skal ha avslørt en rekke interne intriger mellom rivaliserende grupper av kardinaler i Vatikanet, i følge AFP.

46-årige Paolo Gabriele og 48-årige Claudio Sciarpelletti står nå tiltalt i saken.

Gabriele ble arrestert 23. mai etter at en italiensk journalist publiserte hundrevis av hemmelige dokumenter som skal ha blitt skal ha blitt hentet fra pavens private leilighet.

«Vatileaks» - Jeg så ondskap og korrupsjon overalt i kirken, sier Gabriele til sitt forsvar, ifølge Reuters.

Gabriele skal være en betrodd rådgiver av paven og går også under kallenavnet «Paoletto». Han er også anklaget for å ha tatt en sjekk verdt 100 000 britiske pund donert fra et katolske universitet.

Skandalen har blitt døpt til «Vatileaks» i utenlandsk presse.

Sciarpelletti, en 48 år gammel dataekspert står tiltalt for medvirkning i saken, ifølge AP.

Det er ikke satt en dato for rettssaken, men talsmann for Vatikanet, Federico Lombardi har uttalt at det vil bli i september på det tidligste, ettersom det er da rettsadministrasjonen kommer tilbake fra sommerferie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer