Paven talte om krigens ofre

Ba om at verdens ledere må finne visdom til å finne varige løsninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Benedikt XVI viet sin tale 1. juledag til krigens ofre. Han ba om at verdens ledere må finne visdom til å finne varige løsninger på verdens mange kriger og konflikter.

- På denne fredens dag går mine tanker spesielt til de steder der den uhyggelige lyden av våpen fortsatt lyder - hele Midtøsten, og spesielt Irak, Libanon og Det hellige land, sa paven i den tradisjonelle talen «Urbi et Orbi» (til byen og verden).

Tusenvis av mennesker hadde samlet seg på Petersplassen i Roma da paven kom ut på Peterskirkens balkong for å holde talen, som også blir sendt på fjernsyn i 57 land.

Han nevnte også konfliktene i Darfur, Somalia, Kongo, grensen mellom Etiopia og Eritrea, Afghanistan, Pakistan, Sri Lanka og Balkan, før han føyde til at det finnes mange andre konflikter som dessverre ofte blir glemt.

Paven håper at julen kan bringe håp til de som lider under fattigdom, urettferdighet og krig, samtidig som han ønsker mer miljøengasjement.

- I hele verden øker antallet flyktninger på grunn av stadige naturkatastrofer, sa han.

Under midnattsmessen noen timer tidligere oppfordret den 80-årige paven folk om å finne tid og rom for Gud, og for dem som lider og trenger vår hjelp.

Han dro også en parallell mellom historien om at Jesus ble født i en stall og vår moderne tid.

TALTE TIL TUSENVIS: Tusener av mennesker møtte fram på St. Petersplassen 1. juledag for å høre pavens tradisjonelle juletale «Urbi et orbi». Foto: REUTERS/SCANPIX
TALTE TIL TUSENVIS: Tusener av mennesker møtte fram på St. Petersplassen 1. juledag for å høre pavens tradisjonelle juletale «Urbi et orbi». Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- På en måte venter menneskeheten på Gud, venter på at han skal komme nærmere, men når øyeblikket kommer, er det ikke plass til ham, sa paven.

(NTB)