Paven ventet et kvarter på Bush

Og i Romas gater ventet titusener av sinte demonstranter på den amerikanske somlepaven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): George W. Bush har flere ganger gjort et poeng av at han misliker folk som lar ham vente. I dag gjorde presidenten seg skyldig i kardinalsynden å la 84 år gamle pave Johannes Paul vente på seg i et kvarter.

- Presidenten er et kvarter forsinket, fortalte pavens sekretær, erkebiskop Stanislaw Dziwisz, til reporterne i Vatikanet ifølge AP.

«No war - no Bush»

Titusener av italienere demonstrerte mot Bush og krigen i Irak. Demonstrantenes talsmenn hevdet at 150 000 mennesker deltok i protestene, mens politiet hevdet det var 25 000 demonstranter, skriver BBC. Under paroler som «No war - no Bush» viste demonstrantene hva de mente om besøket fra USAs president.

De sterke demonstrasjonene tok mye av oppmerksomheten fra den egentlige årsaken til Bush' besøk: 60-årsdagen for frigjøringen av Roma fra naziokkupasjonen.

Protestene var organisert av kommunistene og De grønne. Flere andre partier på venstesida er også sterkt mot Bush' besøk, men lot protestene ligge av respekt for de amerikanske soldatene som falt under frigjøringen av Roma.

Kritisk pave

Det var ikke bare på gatene Bush møtte sterk motstand. Paven er blant de sterkeste kritikerne av krigen i Irak.

- Det er alles åpenbare ønske at denne situasjonen blir normalisert så fort som mulig med aktiv deltakelse fra det internasjonale samfunnet, særlig FN, for å sikre at Irak raskt kan bli selvstendig og trygt for hele folket, sa paven til Bush.

Dagens møte var det første mellom de to siden paven gjorde et mislykket forsøk på å overtale Bush til å stanse invasjonsplanene mot Irak i fjor.

HAKEKORS: USAs president Bush var i Roma for å markere byens frigjøring fra nazistene under 2. verdenskrig. Demonstranter protesterte blant annet med et amerikansk flagg påmalt et hakekors.
TUR I DET GRØNNE:</B> Italias statsminister Silvio Berlusconi og George W. Bush på vei til et krigsmonument fra 2. verdenskrig.
KLAR KRITIKK: Paven lider av Parkinsons sykdom og slet med å uttale ordene klart. Likevel rettet han en advarende pekefinger mot Bush og USAs involvering i Irak.
EN MOT ALLE:</B> En enslig demonstrant ser store politistyrker i arbeid med å kontrollere demonstrasjonene i Roma i dag.