Paven vil tale mot krig

Pave Johannes Paul II vurderer personlig å holde en tale i FNs sikkerhetsråd for å be medlemmene av rådet om ikke å gå til krig mot Irak, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VATIKANSTATEN: Vatikanets talsmann avviser påstanden.

- Den finnes ingen planer om at paven skal besøke FN. Muligheten er ikke engang blitt vurdert, sier Joaquin Navarro-Valls, talsmann for Kirkestaten.

Paven sender onsdag sin utsending kardinal Pio Laghi til Washington for å treffe president George W. Bush. Målet er å overtale Bush til å velge en fredelig løsning på Irak-krisen.

En kilde i Vatikanet forteller til nyhetsbyrået AFP at dersom dette framstøtet ikke lykkes, så vil den 82 år gamle paven selv å reise til New York for å holde en appell i Sikkerhetsrådet. I så fall vil han trolig også holde en bønn ved det såkalte «nullpunktet», hvor World Trade Center tidligere sto.

Paven har etter hvert trådt fram som en skarp motstander av krig mot Irak. Han har konsekvent avvist at et amerikansk angrep på Golf-staten kan regnes som en «rettferdig krig», noe som har skapt mye frustrasjon i USAs regjering, hvor mange av medlemmene selv er personlig kristne.

En talsmann for den amerikanske regjeringen har tidligere sagt at president Bush neppe vil la seg overtale av Vatikanet til å forandre syn på hvordan Irak-krisen bør løses. (NTB)

TIL NEW YORK: Pave Johannes Paul II vurderer å reise til New York for å holde en appell i Sikkerhetsrådet.