Pavens angriper får ikke komme i begravelsen

Myndighetene sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mehmet Ali Agca forsøkte å drepe paven i 1981, men Johannes Paul II overlevde attentatet. Han slet dog med skadevirkningene etter angrepet resten av livet.

Agca sonet nesten 20 år i italienske fengsler for ugjerningen, men ble utlevert til hjemlandet i 2000. Her soner han for tiden en 17 år lang fengselsstraff for tidligere forbrytelser i Tyrkia.

Paven møtte Agca i fengselet i 1983 og tilga ham den gang for drapsforsøket. Nå som paven er død er Agca svært oppsatt på å få være tilstede i begravelsen.

– Da jeg besøkte ham i fengselet, gjentok han at jeg må være der, jeg må være til stede under begravelsen. Hvis jeg ikke kan dra, må noen i familien min gjøre det., forteller advokaten Mustafa Demirbag.

I et håndskrevet brev til myndighetene ba han om å få tillatelse til å fly til Roma i et privat jetfly, fulgt av polititjenestemenn.

Ifølge tyrkisk lov kan innsatte som har gjort unna mer enn en fjerdedel av straffen sin og som har vist god oppførsel søke om permisjon for 72 timer.Men fengselsmyndighetene avslo søknaden, uten å gi noen videre begrunnelse.

Agcas advokat tror avslaget kommer til å gå hardt inn på pavens attentatmann.

(ANB-AP)

TILGA ATTENTATMANNEN: Pave Johannes Paul II tilga Mehmet Ali Agca i et møte i fengselet i 1983.