Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pavens bror angriper Angela Merkel

- Jeg trodde hun var en rasjonell kvinne, sier Georg Ratzinger, etter at Merkel la press på Vatikanet i Holocaust-krangel.

BRORSKAP: Georg Ratzinger, broren til pave  Benedict XVI, forlater katedralen i Regensburg, for å feire 85-årsdagen sin 25. januar i år. Foto: AFP PHOTO   DDP/ LENNART PREISS/SCANPIX
BRORSKAP: Georg Ratzinger, broren til pave Benedict XVI, forlater katedralen i Regensburg, for å feire 85-årsdagen sin 25. januar i år. Foto: AFP PHOTO DDP/ LENNART PREISS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det begynte med at biskop Richard Williamson i et intervju med svenske SVT nektet for at det fantes gasskamre i Nazi-Tyskland.

Bare dager etter at tv-intervjuet gikk på lufta ble den britiskfødte Williamson og tre andre biskoper i det ultrakonservative, katolske prestebrorskapet Society of Saint Pius X benådet.

Det vekket sterke reaksjoner verden over, og satte Vatikanet i en politisk knipe.

Merkel og pavebror i krangel
I går forlangte den tyske forbundskansleren Angela Merkel at paven skulle ta sterk avstand fra biskopens Holocaust-fornektelse.

Williamson har flere ganger nektet for at seks millioner jøder ble utryddet under nazitiden. I intervjuet med svensk fjernsyn uttalte Williamson at «200 000-300 000 jøder døde i nazistenes konsentrasjonsleire, men ingen av dem i gasskamre».

TV-INTERVJUET: I intervjuet med svensk fjernsyn gjentok Richard Williamson sitt syn på at det ikke fantes gasskamre i nazitidens Tyskland. Foto: AFP PHOTO/TODO NOTICIAS-HO/SCANPIX
TV-INTERVJUET: I intervjuet med svensk fjernsyn gjentok Richard Williamson sitt syn på at det ikke fantes gasskamre i nazitidens Tyskland. Foto: AFP PHOTO/TODO NOTICIAS-HO/SCANPIX Vis mer

- Det var ingen gasskamre, sa Williamson.

Som reaksjon på Merkels åpne kritikk, har nå pavens bror, Georg Ratzinger, kastet seg inn i diskusjonen.

- Det er ikke nødvendig at jeg tar ham i forsvar, men det gjør meg bare så sint å tenke på hvor dårlig informert de menneskene som angriper ham er, sier Ratzinger til avisa Leipziger Volkzeitung.

- Trodde hun var rasjonell
Enda lengre går han i kritikken av Angela Merkels utspill.

- Jeg har alltid trodd hun var en rasjonell kvinne. Men kanskje hun akkurat nå er under sterkt press som gjør at hun sier irrasjonelle ting, sier Ratzinger.

LANGET UT: Angela Merkel gjorde det klart hva hun mente Vatikanet måtte gjøre i Holocaust-saken. Foto: AFP PHOTO   DDP/ MICHAEL GOTTSCHALK/SCANPIX
LANGET UT: Angela Merkel gjorde det klart hva hun mente Vatikanet måtte gjøre i Holocaust-saken. Foto: AFP PHOTO DDP/ MICHAEL GOTTSCHALK/SCANPIX Vis mer

Merkel har også fått kritikk fra de tyske kristendemokratene. Bernd Posselt i CDU advarer Merkel mot å opptre som «pavens lærer». Også andre har satt spørsmålstegn ved at hun som er blitt kåret til verdens mektigste kvinne har utfordret pavens posisjon.

I dag har Vatikanet gått til det skritt å be den omstridte Williamson offentlig og entydig trekke tilbake Holocaust-uttalelsene, melder CNN.

Cardinal Tarcisio Bertone, Vatikanets utenriksminister, sier at Williamson ikke vil få lov til å utøve prestegjerninger før han gjort dette. Bertone sa også at Holocaust-fornektelsen var ukjent for paven på det tidspunktet Williamson ble rehabilitert. Benådningen av ham og de tre andre kom ut fra et ønske om å gjenopprette forholdet til konservative grupper, og hadde ikke noe med pavens personlige oppfatninger å gjøre.

Etterforskes
Samtidig med at Vatikanet nå legger press på Williamson, har den tyske statsadvokaten i Regensburg, Guenther Ruckdaeschel, innledet forundersøkelser for å finne ut om Williamsons uttalelser kan karakteriseres som å oppfordre til hat mot andre folkegrupper.

Etter tysk straffelov er det kriminelt å benekte eller glorifisere nazistenes forbrytelser, og det kan straffes med inntil fem års fengsel.

BARN I NAZITIDA: Dette bildet fra 1943 viser pave Joseph Ratzinger som assistent i det tyske luftforsvaret. Foto: AFP PHOTO/KNA-BILD/AUSTRIA OUT   SWITZERLAND OUT  GERMANY OUT
BARN I NAZITIDA: Dette bildet fra 1943 viser pave Joseph Ratzinger som assistent i det tyske luftforsvaret. Foto: AFP PHOTO/KNA-BILD/AUSTRIA OUT SWITZERLAND OUT GERMANY OUT Vis mer

Statsadvokaten sier det er startet innledende etterforskning fordi intervjuet med Williamson ble gjort på et presteseminar ikke langt fra Regensburg.

Forsvarere for Williamson sier han inngikk en avtale med svensk fjernsyn om at intervjuet ikke skulle gå på lufta utenfor Sverige, og dermed ikke omfattes av tysk straffelov.

 

UTSTØTT OG BENÅDET: Den britiskfødte Richard Williamson, her avbildet på flyplassen i Frankfurt i februar 2007, ble eksludert i 1988. I januar i år ble han rehabilitert av Benedict XVI. Foto: REUTERS/Jens Falk/SCANPIX
UTSTØTT OG BENÅDET: Den britiskfødte Richard Williamson, her avbildet på flyplassen i Frankfurt i februar 2007, ble eksludert i 1988. I januar i år ble han rehabilitert av Benedict XVI. Foto: REUTERS/Jens Falk/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!