- STJAL PAVENS DOKUMENTER:  Pave Beendikt XVIs eks-butler, Paolo Gabriele (nederst), anklages for å ha stjålet dokumenter fra pavens skrivebort og deretter gitt dem til journalister. Foto: AP
- STJAL PAVENS DOKUMENTER: Pave Beendikt XVIs eks-butler, Paolo Gabriele (nederst), anklages for å ha stjålet dokumenter fra pavens skrivebort og deretter gitt dem til journalister. Foto: APVis mer

Pavens eksbutler for retten for lekkasjer

Hemmeligheter fra den katolske kirkens indre liv kan bli brettet ut for domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Benedikt XVIs tidligere hovmester skal stilles for retten for å ha lekket hemmelige papirer fra Vatikanet.

Saken mot den 46 år gamle eksbutleren Paolo Gabriele innledes lørdag. Han ble arrestert i mai i år, og anklages for å ha stjålet dokumenter fra pavens skrivebord, kopiert dem og gitt kopiene videre til journalister.

Affæren går under tilnavnet Vatileaks, som henspiller på WikiLeaks, et nettsted som har offentliggjort lekkede dokumenter fra regjeringer og diplomater.

- Vatileaks truer med å legge de høye murene rundt Den hellige stol i Roma i ruiner, skriver nyhetsbyrået DPA.

«Agent» Gabriele har ifølge nyhetsbyrået AFP sagt til etterforskere at han så på seg selv som «en agent for Den hellige ånd». Han ville hjelpe paven og gjøre det offentlig kjent at Benedikt kjempet hardt mot korrupsjon og karrierejag blant toppfolk i Vatikanet.

Under en razzia hjemme hos Gabriele fant etterforskere tre gaver som var gitt til paven personlig: En sjekk på 100.000 euro (vel 740.000 kroner), en gullklump og en antikk utgave av den romerske dikteren Vergils «Æneiden». Gabriele sa han bare «tok vare på» gavene.

Han har skrevet et personlig brev der han ber om tilgivelse fra paven, som skal være dypt såret over tyveriene.

- De ble begått av en person paven trodde han kjente godt, som han var glad i og hadde respekt for, sier en talsmann for Vatikanet.

Sammensvergelse? Enkelte medier har spekulert i om det kan ligge en bredere sammensvergelse bak lekkasjene av pavens dokumenter. Disse spekulasjonene er ikke blitt bekreftet, men etterforskningen av saken fortsetter for fullt.

Saken mot Gabriele er likevel pinlig for Vatikanet og kommer svært ubeleilig for pave Benedikt. Paven forbereder et viktig møte med katolske biskoper, han vurderer en rekke kanoniseringer (helgenkåringer), og arbeider med planer for Troens År, som innledes i oktober.

Rettssaken mot eksbutleren skal føres for en domstol i Vatikanet. Hvis eksbutleren blir kjent skyldig og dømt til fengselsstraff, må han sone i en italiensk anstalt, for pavestaten har ikke selv noe fengsel.

(NTB)