Pavens helse skranter under besøk i Slovakia

Pave Johannes Paul greier knapt å snakke til skarene av tilhørere under besøket i Slovakia, men vil likevel fullføre den fire dager lange reisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik skal neste uke møte paven i Roma, men paven er i dårlig form i forkant av det norske besøket.

Skjelvende og knapt hørbar forsøkte paven å lese en kort tale for slovaker som hadde møtt opp på flyplassen i hovedstaden Bratislava torsdag, men han måtte etter kort tid overlate jobben til en assistent. Det samme skjedde under en messe i byens katedral noen timer senere.

Johannes Paul lider av leddgikt, Parkinsons sykdom og slitasjer i knær og hofter. Likevel har den standhaftige paven gjennomført over 100 reiser i løpet av sitt virke som overhode for den romersk-katolske kirke.

Besøket i Slovakia er et forsøk på å hindre at den politiske markedsorienteringen fortrenger mer tradisjonelle verdier når det østeuropeiske landet blir medlem av EU.

Moralsk forfall

Paven er sterkt skeptisk til det han mener er moralsk forfall i Europa, deriblant skilsmisser og homofile ekteskap, og det siste året har han advart katolikker i hjemlandet Polen mot det vestlige forbrukersamfunnet. Under en reise i katolske Kroatia tidligere i år ba han innbyggerne om å forsvare tradisjonelle familieverdier.

I Slovakia har den romersk-katolske kirken innledet et samarbeid med politikere for å få innført obligatorisk kristendomsundervisning i skolen og for å stramme inn abortlovgivningen. Besøket kan derfor styrke landets konservative fløy.

En økende andel vestlig orienterte ungdommer, mener imidlertid at pavens besøk vil bidra til at tradisjonelle verdier blir tvunget på dem i dagliglivet.

Bondevik til Roma

Kjell Magne Bondevik reiser neste uke til Italia for å møte paven, og det er første gang at Bondevik er invitert til en såkalt privat audiens hos paven.

Paven kommer trolig til å ta opp internasjonale spørsmål og utviklingen i Europa, ifølge informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens kontor.

Paven er sterkt engasjert i konfliktene som har utviklet seg etter terrorangrepene i USA 11. september. Nylig sa han at håpet om fred ble ødelagt med terrorangrepene. Han var også en sterk motstander av at USA gikk til krig mot Irak, og mener at konflikter må løses med fredelige midler.

Paven skulle fredag delta på en utendørsmesse i byen Banska Bystrica. Søndag reiser han tilbake til Roma, før han møter Bondevik torsdag.

(NTB)

SVEKKET: Paven på dagens utendørsmesse i Banska Bystrica i Slovenia