Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pavens testamente

Pave Johannes Paul II (78) bruker sine siste krefter på å videreføre sin konservative arv inn i det neste årtusen. Nå vil han straffe liberale katolikker som argumenterer for prevensjon og kvinnelige prester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra denne uka kan katolske prester og teologer med et liberalt syn på kvinnelige prester, prestesølibat, abort, dødshjelp, prevensjon, homofili, prostitusjon og andre kontroversielle temaer, straffes med ekskommunikasjon - utstøtelse fra den katolske kirken.

For den utstøtte medarbeideren betyr det ikke bare at han mister jobben i dette livet - han kan også miste frelsen i det neste.

Pavens vilje

Den aldrende paven sendte tirsdag ut et pavelig dekret som gjør alle disse verdispørsmålene om til trosspørsmål.

Slik forsøker paven og hans voksende skare av like konservative kardinaler å stoppe den etter hvert livlige verdidebatten innen den katolske kirken.

I likhet med Guds ord, er også pavens læresetninger lov.

Den mektige kardinal Joseph Ratzinger forklarte at dekretet krever at «enhver troende er klart og entydig enig i disse sannhetene», noe som blant annet forbyr sex utenom ekteskapet - eller «hor», som det heter på vatikansk.

Straffen vil variere fra advarsler til ekskommunikasjon.

Middelaldersk

Italienske aviser anklager Vatikanet for å bli stadig mer middelaldersk, både i trosdogmene og i sammenblandingen av religion og politikk.

Paven kom med en sterk advarsel til det italienske parlamentet, som for tiden debatterer en lov som sidestiller gifte og ugifte par, homofile såvel som heterofile.

Paven sa at enhver som støtter en slik lov er «medansvarlig for ødeleggelsen av familien og for det moralske forfallet i samfunnet».

Avisa La Repubblica hevder også at det nye dekreet vil forverre det mellomkirkelige samarbeidet mellom katolikker og protestanter.

Sørgelig

Liberale katolikker i resten av Europa og Nord-Amerika er også bekymret over den aldrende og sykelige pavens arbeid for å låse sine etterkommere fast til sin lære.

- Det er en sørgelig holdning i Vatikanet for tida, sier John Wilkins, som er redaktør for et katolsk tidskrift.

- Han har blitt en gammel mann, hans konsentrasjonsevne svikter. Han kan ikke lytte og følge en argumentrekke, uttaler Wilkins til den engelske avisa the Guardian.

Nei til HIV-bekjempelse

Men verst er kanskje pavens nye lov for de afrikanske katolske statene.

Uganda har lenge måttet leve med de motstridende ønskene om å tekkes sitt åndelige overhode og å bekjempe AIDS-epidemien i landet.

Da Johannes Paul II var på besøk i Uganda i 1993 hang svære paveportretter ved siden av like svære kondomkampanjer i hovedstaden Kampala.

Nå spørs det om slike paradoksale kompromisser mellom religion og sosial nødvendighet blir mulige i framtida.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!