Påvirket av alkohol - la press på pilotene

Granskingsrapporten etter flyulykken ved Smolensk der Polens president Lech Kaczynski døde, slår fast at Polens øverstkommanderende la press på pilotene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var massiv tåke og vanskelige forhold da flyet med den polske eliten styrtet i Smolensk 10. april i fjor. Rapporten om ulykken ble presentert i Moskva i går.

Mye var galt Den slår fast at et uerfarent mannskap ikke sjekket været i Smolensk før avgang fra Warszawa.

I tillegg framkommer det at sjef for Polens luftforsvar, Andrzej Blasik, hadde alkohol i blodet da han ble obdusert og la press på piloten på ulykkesflyet for å lande. Rapporten kaster lys over pilotenes manglende vilje til å vurdere og lande på en alternativ flyplass. Dette var hovedgrunnene til ulykken, slår rapporten fast, melder den statlige russiske TV-stasjonen Russia Today.

Presidenten, presidentfruen, og 94 andre framtredende militære og sivile ledere, døde i ulykken.

Da et utdrag av rapporten ble presentert for den polske regjeringen før jul, sa statsminister Donald Tusk at granskingskommisjonens funn var grunnløse og uakseptable. Han ville imidlertid ikke presisere konkret hva han reagerte på.

Vanskelig for regjeringen Granskingskommisjonen har bestått av forskere og eksperter fra Russland, Polen, USA, og andre land. Rapporten er en knusende dom over Polens organisering av besøket til Russland i april i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer