Påvirket av norsk dobbeltdrap?

Drapet på Karolina Johansson (10) er en vanskeligere drapssak å oppklare enn drapet på de to jentene i Kristiansand, mener svensk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I Kristiansand vet man at det finnes et seksualmotiv. Her har vi ikke noen anelse om hva drapsmotivet er. Hva skulle motivet være for å drepe ei lita jente på denne måten, sier Kalmars länspolismästare Håkan Rosenqvist til Dagbladet.

For motivet er en meget sentral brikke i puslespillet som skal legges for å finne gjerningsmannen. Kunnskap om motivet forteller som regel politiet noe om hvor de skal lete - og hvem de skal lete etter.

- Dette kan være en vanskeligere sak å løse. Her er det jo ikke snakk om noe seksualmotiv, slik det er i Kristiansand. Vi var i går nok en gang i kontakt med politiet i Kristiansand, for å forsikre oss om at det ikke er noen åpenbar kobling mellom de to drapene. Men selv om det ikke er samme gjerningsmann, kan jo medieomtalen av drapet på de norske jentene ha påvirket gjerningsmannen i Orrefors. Det vil vi finne ut når vi tar drapsmannen, sier Rosenqvist til Dagbladet.

For svensk politi står på bar bakke, to døgn etter drapet. Ingen er mistenkt, drapsvåpenet er ikke funnet, og motivet helt ukjent.

Kollapset

Ved 03.30-tida natt til lørdag lå Karolina i telt med to venninner midt i Orrefors. Gjerningsmannen hogg til gjennom teltduken. Karolina lå ytterst. Venninnen Lill lå i midten, og de sov da gjerningsmannen flerret opp teltets langside i en stor «L». Venninnen skjønte ikke hva som hadde skjedd etter angrepet, og la seg til å sove igjen, selv om hun selv var blitt skadet. Hun våknet først da Karolina lagde hjelpeløse lyder, og den dødelig skadde jenta krabbet ut av teltet. Utenfor kollapset hun. Karolina døde av skadene på sykehuset. Lill ble bare lettere skadet.

Ingen av jentene har klart å gi noe signalement av gjerningsmannen, og politiet tror angrepet bare har vart i sekunder.

Lokal gjerningsmann

Politiet bygger sine hypoteser om drapet og gjerningsmannen på antakelser.

- Vi tror at gjerningsmannen er lokal. Det er ingen gjennomgangstrafikk i Orrefors, og det er ikke lett å finne teltplassen. Vi tror heller ikke at drapet var planlagt, da teltturen kom i stand bare få timer tidligere på kvelden, sier spaningsleder Stig Svensson til Dagbladet.

En teori er at noen har forsøkt å skjære i teltduken for å skremme jentene, men at skøyerstreken har gått fatalt galt. Tidligere på kvelden skal jentene ha blitt skremt, etter det politiet beskriver som «gruff», krangling mellom barna.

- En tanke er at dette er en handling som ikke var ment så ille som den er gjort. Noen kan ha gått dit for å skremme dem. Morderen kan være alt fra meget ung til meget gammel, sier Svensson.

Venter på politiet

En mystisk mann som ble sett innenfor sperringene lørdag, er funnet av politiet og avhørt. Han har gitt en troverdig forklaring på sin oppførsel, men det kan bli aktuelt å avhøre ham igjen.

En eldre mann som bor like ved åstedet, er også avhørt. Han er kjent i Orrefors for å bære saks og stikke hull på bil- og sykkeldekk.

Men så langt har politiet ingen vitner som har ferdes i området i tida rundt drapstidspunktet. Kanskje fordi de ikke har tatt seg tid til å gå den annonserte dør-til-dør-aksjonen. Flere innbyggere har fortalt pressen at de ventet på politiet fordi de hadde opplysninger de håpet kunne være med på å løse saken. Men politiet kom aldri. Nå har de 25 politifolkene som jobber med saken, et dårlig utgangspunkt for å ta igjen forspranget drapsmannen har fått.

SØRGER: Katarina Johansen (t.v.) mistet sin tvillingsøster i det grufulle og stadig mer mystiske barnedrapet i Orrefors.