Apekopper

Påvist apekopper hos Oslo-besøkende

Den smittede er en reisende person fra et europeisk land hvor det er utbrudd av apekopper.

APEKOPPER: Oslo kommune har startet smittesporing etter at en utenlandsk person som besøkte hovedstaden i starten av mai, har fått bekreftet apekopper i sitt hjemland. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune og Folkehelseinstittutet (FHI) har startet smittesporing etter at en utenlandsk person som besøkte Oslo i begynnelsen av mai, har fått påvist apekopper i sitt hjemland.

Det opplyser FHI i en pressemelding lørdag kveld.

Den smittede var i Oslo fra 6. til 10. mai og skal ha hatt symptomer under oppholdet, men fikk først påvist smitte etter hjemkomst, skriver FHI i en pressemelding.

Fungerende smittevernoverlege Miert Skjoldborg Lindboe i Oslo sier til TV 2 at de vet hvor vedkommende har bodd, og at de har funnet et lite antall, indirekte nærkontakter.

APEKOPPER: Gunnar Hasle, overlege Kry reiseklinikk, frykter en mutert variant av apekoppene. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Får smittesporing-hjelp

Oslo kommune får bistand fra FHI i arbeidet med smittesporing, og vil nå kartlegge og kontakte de som kan defineres som nærkontakter, forteller Preben Aavitsland, overlege ved FHI, til Dagbladet.

- Grunnleggende sett er metoden for smittesporing den samme for apekopper som for andre virus. Vi kontakter de som har vært i en situasjon der det kan ha vært smittefare, og så informeres de om å følge med på eventuelle symptomer, sier Aavitsland.

Arbeidet med å kartlegge eventuelle nærkontakter, er ennå ikke ferdigstilt.

De vanligste symptomene på apekopper er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.

Slik blir du nærkontakt

I tilfellet med apekopper regnes man først og fremst som nærkontakt hvis man har hatt fysisk kontakt, hud mot hud.

Indirekte kontaktsmitte, for eksempel gjennom sengetøy, kan også forekomme. Det samme kan dråpesmitte, men da kreves det vanligvis tett nærkontant over lengre tid, gjerne timer, ifølge FHI.

- Normal inkubasjonstid er seks til tolv dager, men den kan også vare lenger, sier Aavitsland.

Personen som nå har fått påvist apekopper var i Oslo i perioden mellom 6. og 10. mai. Det vil med andre ord bety at de som eventuelt har hatt nærkontakt med den smittede, nå kan begynne å utvikle symptomer.

- Vi ber nærkontakter følge med i tre uker, sier Aavitsland.

- Faren er liten

FHI-overlegen presiserer at faren for å smittes av apekopper er veldig liten for folk flest.

- Selv om denne personen har vært i Oslo noen dager, så er det ikke sånn at man blir smittet på trikken eller gata. Det er nok først og fremst de som har hatt ordentlig nærkontakt med personen, som er utsatte, og de skal vi få tak i, sier Aavitsland.

I tillegg til å bistå Oslo kommune med smittesporing, er FHI også i kontakt med helsetjenesten til personens hjemland for å i større detalj kartlegge hvor personen var under sitt opphold i Oslo.

FHI ønsker ikke å gå ut med ytterligere personalia om den utenlandske personen.

Sverige: - Allmennfarlig

Etter at Sverige registrerte sitt første tilfelle av virussykdommen på torsdag, fattet den svenske regjeringen et vedtak om å klassifisere sykdommen fra apekopper som allmennfarlig.

Det vil si at den svenske smittevernloven trer i kraft.

Norske helsemyndigheter vil neste uke ta stilling til om apekopper skal defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom.

Fredag uttalte FHI at de ikke særlig bekymret for situasjonen.

- Vi er foreløpig ikke særlig bekymret for situasjonen. Apekopper smitter ikke lett, man må ha nær kontakt over tid, eller direkte kontakt hud mot hud. Sykdommen har ikke potensial til å bli en pandemi, sa Frode Forland, fagdirektør i FHI.

Den første europeiske tilfellet ble bekreftet 7. mai hos en person som returnerte til England fra Nigeria. Siden den gang har mer enn 100 tilfeller blitt bekreftet utenfor Afrika, ifølge University of Oxford.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer