Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny fluorgift-alarm:

Påvist i isbjørn, mink og mark

En ny fluorgift blir oppført på EUs liste over miljøgifter med svært uønskede helse- og miljøegenskaper, etter at Miljødepartementet fremmet forslag om det.

PÅVIST I MINK: I Norge har man påvist miljøgiften i Mink, opplyser Miljødirektoratet. Foto: NTB scanpix
PÅVIST I MINK: I Norge har man påvist miljøgiften i Mink, opplyser Miljødirektoratet. Foto: NTB scanpix Vis mer

EU-regelverket, som gjelder i Norge, har en egen liste over miljøgifter med svært uønskede helse- og miljøegenskaper. Nå har et nytt stoff kommet på denne verstinglista, etter at det norske Miljødirektoratet fremmet forslag om det.

Nykomlingen på lista er en sterk syre, som tilhører de perfluorerte stoffene (PFAS), og den har fått navnet PFBS.

SJEFSINGENIØR: Audun Heggelund ved Miljødirektoratet. Foto: Privat
SJEFSINGENIØR: Audun Heggelund ved Miljødirektoratet. Foto: Privat Vis mer

- Bakgrunnen for at Miljødirektoratet har valgt ut nettopp PFBS er at vi har sett at stoffet har svært uheldige egenskaper for helse og miljø, samtidig som bruken av stoffet er økende i EU/EØS, sier sjefingeniør i Miljødirektoratet, Audun Heggelund til Dagbladet.

I Norge er PFBS påvist blant annet på Svalbard og i Drammenselva, Alna og Glomma, samt i meitemark, mink og isbjørn, forteller hun.

SVALBARD: Miljøgiften er påvist i isbjørn i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SVALBARD: Miljøgiften er påvist i isbjørn i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- PFBS brytes så sakte ned at konsentrasjonene bare fortsetter å øke dersom bruk og utslipp fortsetter. Foreløpig er nivåene relativt lave, sier Heggelund.

«Egenskapene til stoffet vil imidlertid føre til økende konsentrasjoner av PFBS i miljøet og utbredt forurensning vil være vanskelig å reversere», skriver Miljødirektoratet i et brev som Dagbladet har fått tilgang til.

DRAMMENSELVA: I Norge er miljøgiften PFBS påvist blant annet på Svalbard og i Drammenselva (bildet), Alna og Glomma. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DRAMMENSELVA: I Norge er miljøgiften PFBS påvist blant annet på Svalbard og i Drammenselva (bildet), Alna og Glomma. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Fluorgift

Stoffet brukes i ulike typer hardplast og som impregnering i tekstiler og porøse harde overflater, og er flammehemmende og smuss- og vannavstøtende.

- Bruken av PFBS er økende i hele Europa. Å komme på denne lista er et stort gjennombrudd og første skritt på veien mot et internasjonalt forbud, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Per- og polyfluorerte alkylsubstanser (PFAS) utgjør en stor gruppe kjemiske stoffer som benyttes i en lang rekke produkter som for eksempel brannskum, impregneringsmiddel og skismøring.

Hormonforandringer

PFBS brytes ikke ned i miljøet og transporteres over lange avstander med vann og havstrømmer.

Stoffet er funnet både i Arktis og Antarktis, ifølge Heggelund, som forteller at PFBS er veldig vanskelig å rense vekk fra vann og er målt i drikkevann i Europa, men foreløpig i lave konsentrasjoner.

- Stoffet tas opp i dyr, planter og mikroorganismer. Til slutt kan det havne i mennesker gjennom drikkevann og ved at vi spiser frukt og grønt som har tatt opp stoffet via vann i jordsmonnet, sier Heggelund til Dagbladet.

- Det er vist at PFBS forstyrrer hormonbalansen i både mus, rotter og fisk, og at stoffet kan skade reproduksjonsevnen til mus og fisk, sier han.

Signaleffekt

Signaleffekten ved at et stoff blir ført opp på kandidatlista er sterk, mener Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Det innebærer også at myndighetene, arbeidstakere og forbrukerne skal få informasjon om innholdet av slike stoffer i produkter.

Arbeidet med å få PFBS på EUs liste over miljøgifter startet med at Miljødirektoratet i 2018 leverte en innledende kartlegging av helse- og miljøproblemer knyttet til PFBS og behovet for risikoreduserende tiltak.

- Denne kartleggingen konkluderte med at det var et behov for regulering av PFBS i EU/EØS og vi anbefalte identifikasjon av PFBS som miljøgift, fulgt av forslag om forbud i EU, forteller Heggelund.

- Ikke trygge

Når PFBS føres opp på EUs kandidatliste, blir stoffet fastslått som en miljøgift.

- Dette er et viktig prinsippvedtak, og et betydningsfullt signal fordi PFBS er den første kortkjedete PFAS som er ført opp på kandidatlista, sier Heggelund.

- Tidligere har det blitt hevdet at de kortkjedete fluorstoffene er tryggere enn de langkjedete. Nå er det slått fast at dette ikke er tilfelle, legger han til.