Omikron i Norge

Påvist i minst 67 kommuner

Dagbladet har kartlagt alle landets kommuner. Sjekk om ditt hjemsted har bekreftet eller mistenkt smitte med omikron-varianten.

OMIKRON: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold om den økende smitten av omikron-varianten i kommunene. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer
Publisert

For 15 dager siden bekreftet Øygarden kommune de to første tilfellene av omikron-varianten, etter at to personer har kommet hjem fra en reise i Sør-Afrika.

Samme dag, bare kort tid etterpå, varsler FHI om to nye tilfeller av varianten hos reisende på Gardermoen. De fire tilfellene er starten på det som skal bli en rekke av smitteutbrudd med den nye mutanten.

Siden da har omikron-varianten også ført til at minst 105 personer er blitt smittet under et julebord på Louise restaurant & bar i Oslo, samt at 21 kommuner ble varslet, etter omikron-funn på en konferanse på Norefjell.

Det ble også bekreftet minst to tilfeller av omikron, etter Abelia-konferansen på Lysebu i Oslo.

- Jeg har hatt relativt milde symptomer – sår hals, hoste, feber, og hodepine, sa en av de smittede til Dagbladet Børsen, etter å ha fått bekreftet tilfellet.

Dagbladet har siden de første smitte tilfellene ble oppdaget, kartlagt hvor smitten har blitt påvist.

Sjekk din kommune her! Trykk på den aktuelle kommunen på mobil, eller søk etter din kommune ved å trykke på forstørrelsesglasset.

Økende trend

Siden den gang har omikron-varianten bare tatt større og større plass. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) er det 17. desember påvist minst 2060 tilfeller av varianten her i landet.

Dagbladet har de siste dagene kartlagt alle kommunene i landet, og kan nå fortelle at det er påvist omikron i minst 67 av alle landets kommuner.

I tillegg er det mistanke om at den nye mutanten befinner seg i minst 32 kommuner.

Er du kjent med en kommune der det er bekreftet omikron? Send oss en e-post, og vi oppdaterer kartet.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

Avdelingsdirektør ved FHI, Line Vold, er ikke overrasket over tallene:

- Vi ser jo også på vår overvåkning at andelen med omikron, den øker. I ukesrapporten nå fra forrige uke, så vi at vi hadde en økning fra 2,1 prosent av de prøvene vi undersøkte uka før, til 5,8 prosent så langt for uke 49. Det viser jo da at omikron er i framvekst, selv om delta fortsatt dominerer stort.

Avdelingsdirektøren sier deretter at hun tror vi vil få en situasjon som likner på den vi ser i Danmark og i Storbritannia.

I Danmark har smitten tredoblet seg etter at omikron ble påvist. Samtidig har den britiske helseministeren Sajid Javid advart om at en million briter kan ha blitt smittet av omikronvarianten innen årsskiftet.

- Nå har omikron en doblingstid på rundt to døgn, og så er vi ikke sikre på utviklingen videre, men vi følger med på utviklingen, sier Vold.

Opp mot 300 000 tilfeller daglig

Mandag publiserte Folkehelseinstituttet en ny risikovurdering.

Dystre tall som 90 000 til 300 000 daglige coronatilfeller og mellom 50 og 200 innleggelser hver dag, er skrekkscenarioet FHI har tegnet seg dersom omikronvarianten får spre seg fritt.

- Dette er først og fremst en regneøvelse, for å vise smittepotensialet i omikron-varianten, sier Vold.

Hun understreker at dette er skisser og et foreløpig scenario, og at det hersker stor usikkerhet rundt disse tallene.

- Nå blir det spennende å følge med på den videre utviklingen av omikron-varianten i land med mye omikron-smitte, i tillegg til i Norge.

Flest i hovedstaden

For å gjennomføre kartleggingen, har Dagbladet brukt tall og opplysninger hentet fra kommunenes egne nettsider, samt kommunens egne opplysninger til lokalaviser.

FHI oppgir ikke hvilke kommuner, de smittede er bosatt i, men fordeler smittetilfellene på fylker. Trykket er høyest i Oslo, hvor det er påvist 888 tilfeller, mens de i Nordland bare har fått bekreftet seks tilfeller av den nye varianten.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer