Folkehelseinstituttet:

Påvist salmonella hos slangeeiere

Det er så langt funnet 13 bekreftede smittetilfeller etter et nasjonalt utbrudd av salmonella.

PÅVIST: Etter et utbrudd av salmonella, ber FHI alle slangeeiere om å være ekstra gode med hygienen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
PÅVIST: Etter et utbrudd av salmonella, ber FHI alle slangeeiere om å være ekstra gode med hygienen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet har etterforsket et nasjonalt utbrudd med Salmonella Enteritidis-infeksjon.

Utbruddet av Salmonella skal være ved håndtering og fôring av slanger.

Det er så langt funnet 13 bekreftede smittetilfeller fordelt over 3 år (2019-2021), og sist gang i en prøve tatt september 2021, dette skriver FHI i en pressemelding onsdag.

Etter å ha intervjuet 12 personer som ble smittet, kan FHI fastslå at 8 av disse har enten hatt direkte eller indirekte kontakt med slanger, mens fire av dem ikke har hatt kontakt med slanger eller reptiler. En person skal enda ikke ha blitt intervjuet.

– Epidemiologiske undersøkelser og helegenomsekvensering har bekreftet sammenhengen mellom Salmonella-utbruddet hos mennesker og kontakt med reptiler, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet.

Prøvene er helgenomsekvensert og viser lik genotype. Samme genotype av S. Enteritidis er også funnet i en prøve fra en slange (kornsnok) som Veterinærinstituttet har analysert.

Ber slangeeiere være på vakt

I pressemeldingen ber de alle som har slanger, eller andre reptiler som hobby- eller kjæledyr, ta forholdsregler og være veldig nøye med renhold og hygiene framover.

MAKABERT: Slangefangeren Stuart McKenzie hadde det han beskriver som en "heit" dag på jobben. VIDEO: Newsflare. REPORTER: Magnus Paus / Dagbladet TV. MUSIKK: Epidemic Sound. Vis mer

Utbruddet i Norge skal være forårsaket av samme bakterie som i tillegg er funnet påvist i Storbritannia. Det skal i hovedsak dreie seg om Salmonella-infiserte mus og rotter brukt som fôr til reptiler.

Det britiske utbruddet skal strekke seg flere år tilbake i tid og skal være av mye større omfang. Fram til i dag skal det omfatte nær 850 personer, hvor de fleste skal ha hatt reptiler som kjæledyr.

Her skal det også være snakk om det er maten til slangene som kan være smittebærende, for eksempel fryste mus.

Selv om maten til slangene serveres frossen, skal dette ikke alltid være nok til å drepe salmonella-bakterien.

– Vi anbefaler at de som håndterer reptiler og fôrer dem alltid vasker hendene godt med vann og såpe etter kontakt med dyrene, deres fôr eller med deres terrarier/akvarier. Hansker kan også benyttes ved håndtering av fôr og rengjøring, men hendene bør uansett vaskes godt med varmt vann og såpe etter fôring, sier Lange.

FHI og Mattilsynet vil fortsette og undersøke hvilket fôr norske reptileiere har benyttet og hvilken leverandør fôret kommer fra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer