Pax vobiscum!

Mens store deler av befolkningen er på ferie, forsvinner milliardverdier fra Oslo Børs hver eneste dag. Til alle som eier aksjer, men er på ferie: Fred være med dere!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi vil, vi vil, men vi får det ikke til. Vi leter med "lys og lykte" etter noe positivt, men vi finner det rett og slett ikke!

Vi sitter dessuten med en uggen følelse av at utviklingen på Oslo Børs så langt i juli kunne vært verre om ikke 75 prosent av Norges befolkning (det føles i hvert fall slik!) for tiden var på ferie.

Vi tenker på alle dem som aner fred og ingen fare, og som følger med det som skjer internasjonalt med et halvt øye. "Hvilken overraskelse de vil få når de kommer tilbake til hverdagen", tenker vi.

Hva vil møte dem?

Først og fremst et grisete makrobilde: Råvareprisene faller, industriproduksjonen ditto, inntjeningen i selskapene skrumper inn, folk sies opp over en lav sko i USA, og alle snakker om begynnende smitteeffekter til Europa og Asia.

På toppen av dette er det i Det internasjonale pengefondet (IMF) for tiden fullt fokus på Argentina og delvis Tyrkia, for å unngå at en spirende krise i utviklingsmarkedene (såkalte emerging markets) slår ut i full blomst.

Verdensøkonomien har tidligere smertelig fått erfare hva pesokrise, rubelkrise samt full Asia-krise kan få av betydning for de store og industrialiserte landene.

Eventuelt hjemkommende vil også møte et norsk aksjemarked som har fått et alvorlig skudd for baugen. Oljeprisfallet har fart hardt med aksjekursene på Oslo Børs i juli. Bortsett fra en liten oppgang i begynnelsen av måneden har hovedindeksen vært i fritt fall gjennom feriemåneden.

Indeksen har falt ti (10) dager på rad og mistet 6 prosent av sin verdi i perioden. Da snakker vi altså ikke om én enkelt aksje, men markedet totalt sett!

De av badegjestene som er eksponert i aksjemarkedet uten å ha fulgt med i aksjemarkedet i mellomtiden, kan for øvrig ha det så godt. Generelt er aksjeinvesteringer svært risikabelt. Om du er inne i markedet under dagens regime og attpåtil ikke følger med fra dag til dag, er det på tide å lære en lekse.

Onsdag falt hovedindeksen med 0,75 prosent til 182,33 poeng. Det er egentlig et bilde som lyver litt. Skreller vi bort en del urealistisk transaksjoner som antagelig er gjennomført for å pynte på bildet littegrann (såkalt painting), tipper vi indeksfallet vil utgjøre godt over én prosent.

Den tradisjonelle totalindeksen var i løpet av dagen nede i ny årsbunn på 1.222, 26 poeng, noen få tiendeler under den forrige bunnoteringen fra 4. april.

For de fleste aksjene på Oslo Børs var onsdag en grusom dag. Vi tar dem i rask rekkefølge:

Tomra tangerte onsdag årsbunnen på 110,50 kroner fra forrige fredag, men endte tilslutt på 111,50 kroner. Dermed ligger verdien av Tomra på under 20 milliarder kroner. På det meste tidligere i år var Tomra verdt mellom 35 og 36 milliarder kroner.

Norsk Hydro falt en snau prosent til 379 kroner. RCL falt tilsvarende og kursen endte på 190,50 kroner.

Frontline ble sammen med Tomra en av taperne onsdag, og kursen falt 6,3 prosent til 148 kroner. Frontline har falt med 18 prosent siden torsdag i forrige uke! Årsaken er selvsagt kraftig nedjustering av vekstprognoser for verdens oljeetterspørsel, samt lageroppbygging i USA.

Bergesen d.y. fulgte samme veien: A-aksjen falt 3 prosent til 155 kroner.

Statoil åpnet kraftig ned onsdag morgen og aksjen ble etter få minutter omsatt til ny historisk bunnotering på 60 kroner. Årsaken var nok en gang oljeprisfallet.

Aksjen tok seg litt opp igjen etter at en talsmann for Saudi-Arabia signaliserte overfor Reuters at det kan bli aktuelt for OPEC å kutte produksjonen før det ordinære møtet i september.

PGS falt ytterligere 2,9 prosent og sluttet på kurs 84 kroner.

At Opticom steg med 2,4 prosent til 551 kroner på en blodrød dag som denne, forbigår vi i stillhet. InFocus steg for øvrig også onsdag; kursen var opp 2,4 prosent og sluttet på 151,50 kroner.

Blant vinnerne finner vi både oppdrettsaksjene Pan Fish og Fjord Seafood, som har vært under formidabelt press i kjølvannet av prisfallet for laks.

Onsdag steg de to aksjene med 9,8 prosent og 7,0 prosent til henholdsvis 45 kroner og 23 kroner. Meglerhuset First Securities er største kjøper i Pan Fish med 85 prosent av netto kjøp, noe som skulle tyde på at Pan Fish igjen handler egne aksjer.

På hovedlisten ble det onsdag omsatt aksjer for om drøyt 1,2 milliarder kroner onsdag hvorav i Tomra, Norsk Hydro, Frontline, RCL og Statoil sto for 73 prosent av omsetningen.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.