Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Payback is a Bitch NN, å du veit at man ikke kødde med mæ»

«Frank» ble dømt for voldtekt. Men fornærmede hadde skrevet trusselbrev og iscenesatt et «torpedoangrep».

OPPRØRT: Thomas Randby ved advokatfirmaet Elden, her sammen med 30-åringen som var tiltalt i saken. Nå har Randby klaget aktor inn til Riksadvokaten. Foto: Ida Hilde Mathisen/Dagbladet
OPPRØRT: Thomas Randby ved advokatfirmaet Elden, her sammen med 30-åringen som var tiltalt i saken. Nå har Randby klaget aktor inn til Riksadvokaten. Foto: Ida Hilde Mathisen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den vonde historien til «Frank» (30) fra ei lita bygd i Troms startet 19. september 2010. Han ble anklaget for voldtekt. På et «nachspiel» i den lille bygda — hvor alle kjenner alle — skulle «Frank» ha voldtatt en da 20 år gammel småbarnsmor.

Voldtekten, som politi og påtalemyndighet festet lit til hadde skjedd, førte til at «Frank» ble arrestert og kastet på glattcelle.

- Det har vært en vond tid, men jeg har hele tiden trodd at sannheten til slutt ville komme fram. Men det ble ekstra vondt da statsadvokat Torstein Hevnskjel avsluttet saken med å si:

« ... det er stor sannsynlighet for at forklaringen om voldtekt er korrekt».

Uttalelsen falt i de dramatiske minuttene da rettssaken mot Frank kollapset etter at flere av bevisene i saken ble avslørt som falske.

Nå har advokat Thomas Randby ved advokatkontoret Elden klaget statsadvokaten inn for riksadvokaten, og anklaget Torstein Hevnskjel for krenkelse av uskyldspresumpsjonen — at alle skal ansees som uskyldig inntil det motsatte er bevist.

I klagen til riksadvokaten fastslår advokat Randby at statsadvokat Torstein Hevnskjel har brutt grunnleggende rettsprinsipper.

- Krenkelsen fra statsadvokat Hevnskjel er særlig grov, fordi uttalelsen hans ikke har bevismessig dekning, skriver Randby i sin klage til Riksadvokaten.

«Sovende voldtekt» Livet til «Frank» har vært vanskelig siden han ble anklaget for voldtekt.

- Det begynte med at jeg ble kasta på ei glattcelle. Der ble jeg i 36 timer. Det ble ikke lettere av at politiet tydelig hadde bestemt seg for at jeg var skyldig, de så på meg som en voldtektsmann, sier «Frank».

Den fornærmede kvinnen hevdet at hun hadde vært beruset og sov mens «Frank» skulle ha voldtatt henne, og først våknet da han satt på sengekanten og snakket i mobilen. Frank forklarte derimot at de hadde hatt frivillig samleie.

Etter arrestasjonen ble navnet hans kjent på Internett. Det ble blogget om den påståtte voldtekten, og hele bygda visste i løpet av kort tid hva som skulle ha skjedd.

Ble avhørt - Lokalsamfunnet delte seg på en måte i to. Noen trodde på meg. Andre tok parti for hun som hevdet at jeg hadde begått et overgrep. Det var godt kjent i bygda at hun tidligere hadde anklaget andre menn for overgrep.

Mens saken var under politietterforskning mottok den da 20 år gamle kvinnen to trusselbrev.

- Jeg ble avhørt om disse brevene. Jeg følte meg mistenkt for det første brevet, og det andre ble jeg siktet for, sier «Frank».

Noen uker seinere ble det meldt til politiet at den fornærmede kvinnen og en venninne hadde vært utsatt for et torpedoangrep. De forklarte at en ukjent mann hadde tatt seg inn i hennes bolig og mishandlet henne og venninnen.

«Frank» ble ikke formelt siktet for dette forholdet, men søkelyset ble igjen rettet mot ham. De to jentene var grovt mishandlet.

I Nord-Troms tingrett ble «Frank» i februar i år dømt til tre års fengsel for voldtekt. Først i juni i år, noen dager før ankesaken skulle opp til behandling i Hålogaland lagmannsrett, valgte venninnen til fornærmede å legge kortene på bordet. I klagen til Riksadvokaten heter det:

« ... det framkom håndfaste bevis på at anmeldelsen var bevisst uriktig (falsk). Det fantes ingen mann som hadde trengt seg inn.  Sannheten er at disse to jentene slo seg selv/hverandre og fornærmede rispet seg selv med kniv».

- Annenhver bokstav Ifølge Randby erkjente venninnene at hun hadde laget trusselbrevene sammen med fornærmede. De to kvinnene skulle ha skrevet  annenhver bokstav, slik at de ikke skulle bli avslørt av skrifteksperter.

- I tingretten ble fornærmede trodd. Retten valgte å se bort fra det faktum at hun hadde null i promille da det ble tatt blodprøve, bare noen timer etter den påståtte voldtekten. Hun skulle angivelig ha vært så beruset at hun ikke våknet av voldtekten, sier Randby.

Tingretten mente også at det var utenkelig — at hun som mor til et lite barn på fire måneder — ville ha frivillig samleie med «Frank».

I lagmannsretten ble det også lagt fram bevis for at den fornærmede kvinnen i en annen sammenheng hadde hevnet seg på en annen venninne, ved å ha sex med venninnens ekskjæreste. I en tekstmelding til venninnen skrev den fornærmede kvinnen:

«Payback is a Bitch NN, å du veit at man ikke kødde med mæ».

Videre heter det i tekstmeldingen:

« ... ikkje skulle ha NN, d va et engangstilfelle, kun for artighets skyld».

- Ble lurt Under rettsforhandlingene holdt kvinnen fortsatt fast ved at trusselbrevene var reelle og at en torpedo hadde mishandlet henne. Kvinnen uttalte etter første rettsdag til Dagbladet at venninnen som hadde avgitt ny politiforklaring:

« ... snakket usant og hadde dolket henne i ryggen».

- Bistandsadvokaten og statsadvokaten ble av kvinnen lurt til å framlegge falske bevis for retten, sier advokat Thomas Randby.

Bistandsadvokat Hilde E. Gundersen uttalte følgende til avisa Nordlys:

« ... jeg har aldri opplevd så mye trusler og angrep mot personer som i denne saken».

Videre forklarte Gundersen at:

«Hennes klient har måttet tåle mye, både voldtektsovergrep, trusselbrev mye stygge meldinger på ulike nettsamfunn, og nå å bli regelrett rundjult».

Truet med vold Venninnen til fornærmede forklarte følgende til politiet, da hun ville avgi ny forklaring:

«Vitnet har sagt til NN (for fornærmede, red.anm.) at hun har lyst til å trekke seg ut av dette og dra å tilstå. Fornærmede har da truet henne med at hun skal ta familien hennes og knuse vitnet. Hun skulle sende bekymringsmelding til barnevernet om at vitnet var på «fylla» hver helg».

Seint om kvelden — før den første rettsdagen i ankesaken sendte den fornærmede kvinnen en mail til sin advokat, den inneholdt en bloggmelding fra vitnet til fornærmede. I denne bloggmeldingen ga vitnet uttrykk for at hennes nye forklaring ikke er riktig.

Bistandsadvokaten videresendte denne meldingen samme natt til statsadvokat Hevnskjel.

- Fornærmede produserte nok et falskt bevis, og lurte sin egen advokat og statsadvokaten til å legge det fram for lagmannsretten, sier advokat Randby til Dagbladet.

- Vanskelig tid - Til slutt valgte statsadvokaten å frafalle straffeforfølgningen av min klient. Til tross for dette uttalte statsadvokat Torstein Hevnskjel:

ANGRER: Fornærmede i voldtektssaken sier hun angrer bittert på at hun skrev falske trusselbrev. Foto: Ida Hilde Mathisen/Dagbladet
ANGRER: Fornærmede i voldtektssaken sier hun angrer bittert på at hun skrev falske trusselbrev. Foto: Ida Hilde Mathisen/Dagbladet Vis mer

«Det er stor sannsynlighet for at forklaringen om voldtekt er korrekt».

Etter at statsadvokaten hadde nedlagt påstand om frifinnelse, valgte bistandsadvokaten å trekke kravet om erstatning.

- Det har vært en vond tid, men jeg var hele tiden sikker på at sannheten til slutt ville komme fram.

- Hvordan er ditt forhold til kvinnen og vitnene som forklarte seg uriktig?

- Vi har skværet opp. Jeg har fått en unnskyldning fra venninnen og et annet vitne, så jeg er fornøyd. Hun har jeg ikke sett noe til, sier
«Frank».

TAUS: Aktor Torstein Hevnskjel ønsker ikke å kommentere saken foreløpig. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
TAUS: Aktor Torstein Hevnskjel ønsker ikke å kommentere saken foreløpig. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer