PayPal blokkerte Wikileaks etter advarsel fra UD i USA

- Det var veldig rett fram, bekrefter sjef i selskapet.

BLOKKERT ETTER PRESS FRA USA: PayPal blokkerte Wikileaks som kunde etter å ha blitt advart av Utenriksdepartementet i USA. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
BLOKKERT ETTER PRESS FRA USA: PayPal blokkerte Wikileaks som kunde etter å ha blitt advart av Utenriksdepartementet i USA. Foto: AFP PHOTO/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nettbetalingselskapet PayPal blokkerte Wikileaks etter advarsel fra den amerikanske regjeringen.

Det bekrefter en av sjefene i selskapet, Osama Bedier, under internettkonferansen «Le Web 2010» i Paris i dag,
ifølge TechCrunch gjengitt av Newsflash.

Da han ble spurt om selskapets avgjørelse om å bannlyse Wikileaks, svarte han at det amerikanske utenriksdepartementet hadde opplyst til PayPal at WikiLeaks var involvert i ulovlig aktivitet.

- Det var veldig rett fram, sa Bedier til publikum.

Gir Wikileaks rett Amerikanske PayPal blokkerte Wikileaks på fredag, og fratok de dermed en viktig kanal for å ta i mot donasjoner. Begrunnelsen som ble gitt, var at de hadde brutt PayPals retningslinjer, som forbyr at tjenesten brukes til aktiviteter som oppmuntrer til ulovlige handlinger.

Wikileaks har twitret at dette skjedde etter press fra amerikanske myndigheter, noe som nå lang på vei bekreftes fra selskapets side.

Ikke bare nettbetalings selskapet PayPal, men også Visa, MasterCard, Amazon og Postbanken i Sveits har sagt opp Wikileaks som kunde med omtrent samme begrunnelse.

Ku Klux Klan er greit Som et apropos påpeker Charles Arthur, teknologiredaktør i The Guardian, at man fortsatt kan bruke Mastercard og Visa til å donere penger til Ku Klux Klan.

På Ku Klux Klans webside sendes brukerne til en side som kalles «Kristne konsepter». Denne tar i mot Visa- og Mastercard-donasjoner, så sant giverne går god for følgende:

«Jeg er hvit og ikke av rasemessig blandet avstamning. Jeg er ikke gift med en person som ikke er hvit. Jeg går ikke ut med noen som ikke er hvit og har heller ikke etterkommere som ikke er hvite. Jeg tror på idealene til den vestlige, kristne sivilisasjonen og erkjenner min tro på Jesus Kristus som Guds sønn», skriver Arthur.

Avhengig av støtte I dag har Wikileaks også frigjort et dokument som viser hvor avhengig Visa og MasterCard er av godvilje fra regjeringen i USA for å tjene penger, skriver The Guardian.

En rapport fra en amerikansk diplomat i Russland sendt i februar i år, viser at USAs utenrikstjeneste har jobbet hardt for å hindre en russisk lov som ville fratatt de to selskapene betydelige inntekter.

I Russland skal det har vært planlagt å sette opp et nytt, nasjonalt betalingskortsystem. Dette ville hente inn alle kredittkortavgifter på transaksjoner innad i Russland, noe som ville rammet Visa og Mastercard hardt.

En amerikansk diplomat med økonomi som spesialfelt anbefaler Obama-administrasjonen til aktivt å kjempe mot loven.

- Mens lovforslaget ennå ikke er vedtatt i Duma og fortsatt kan fikses, vil vi forsette å uttrykke vår bekymring med ledende ansatte i regjeringsapparatet. Vi anbefaler at høyerestående medlemmer av regjeringsapparatet i USA også utnytter sine møter med russiske kontakter, for å presse på for en endring av utkastet for å sikre at amerikanske betalinsselskaper ikke rammes.

FORTSATT GREIT:  Det er fortsatt mulig å bruke Visa og MasterCard til å støtte den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan. Foto: AP Photo/via Sandusky Register/Scanpix
FORTSATT GREIT: Det er fortsatt mulig å bruke Visa og MasterCard til å støtte den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan. Foto: AP Photo/via Sandusky Register/Scanpix Vis mer