Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PC for 100 dollar

Nå skal barn i fattige land få tilgang til PC og Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Initiativtaker professor Nicholas Negroponte og FNs generalsekretær Kofi Annan lanserte onsdag en prototype på PCen som skal forandre verden.

På pressekonferansen under verdenskonferansen om Informasjonssamfunnet i Tunisia demonstrerte de den enkle teknologien som skal gjøre PCen tilgjengelig for alle.

Maskinen skal bare koste 100 US dollar. Den skal ikke være til salgs i vanlige butikker, men distribueres direkte til skoler via lokale myndigheter. 

Det er MIT Media Lab som har utviklet lavkostmaskinen, basert på tanken om at moderne teknologi skal gjøres tilgjengelig, også for fattige.

For barna

Etter planen skal produksjonen starte i 2006 og flere millioner PCer skal distribueres i 2007.

Negroponte er initiativtaker til hele prosjektet, og har et endelig mål om at alle elever og deres lærere skal få en bæbar PC. For å fremme prosjektet $100 Laptop er stiftelsen One Laptop per Child (OLPC) opprettet.

- Barn er den største naturressursen i ethvert land, og å utdanne disse barna er roten til å få løst våre største og mest komplekse problemer, uttalte Negroponte, som er professor i Media og Teknologi ved Massachusetts Instituttt for Teknologi.

PROTOTYPE: FNs generalsekretær Kofi Annan og initiativtaker Nicholas Negroponte lanserte onsdag PCen som skal revolusjonere undervisningen i fattige land. Foto: EPA/Scanpix
PROTOTYPE: FNs generalsekretær Kofi Annan og initiativtaker Nicholas Negroponte lanserte onsdag PCen som skal revolusjonere undervisningen i fattige land. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Enkel teknologi

Maskinen skal produseres enkelt og billig. Den vil være Linux-basert, og kunne gjøre de fleste vanlige operasjoner en større og mer avansert maskin kan.

Den er imidlertid ikke kraftig, og kan ikke lagre store mengder data. Den har ikke harddisk, men bruker i stedet flash-hukommelse, som digitalkameraer.

I tillegg er maskinen utstyrt med et håndtak så man kan sveive den i gang dersom man ikke har tilgang til strøm. Ett minutts sveiving gir ti minutters bruk.

Maskinen har innebygd trådløs kommunikasjon, og er laget for å dele på tilgjengelige internettilkoblinger.

<B>ENKEL TEKNOLOGI:</B> Den bærbare PCen skal produseres billig for å øke tilgjengeligheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!