PC kan gi svar på aksjejuks

En datamaskin som kan inneholde avslørende dokumenter i aksjeskandalen i Verdal, ble i går overlevert Økokrim i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PC-en har tilhørt både Ruud & Rye og en ABI-sjef, og kan inneholde opplysninger som forklarer hvorfor småsparere kjøpte aksjer til overpris.

Aksjeskandalen ble avslørt av Dagens Næringsliv 16. september. Økokrim etterforsker saken, og har så langt siktet fem personer.

Det store spørsmålet er hvem som laget prospektene som fikk småsparerne på kroken.

Aksjepusherne i Verdal skylder på Aker Brygge Invest (ABI). Daglig leder Christer Tromsdal i ABI har hele tida bedyret sin uskyld.

I går overleverte hans advokat, Birger Nilsen, datamaskinen som de mener bidrar til å renvaske Tromsdal. I stedet retter de nå søkelyset mot gründerne av barberhøvelselskapet, Ruud & Rye.

Tidvis tette bånd

- Min klient Christer Tromsdal hevder at han aldri har forfalsket informasjon. Han har basert seg på opplysninger fra Ruud & Rye. Datamaskinen inneholder dokumenter som viser at gründerne selv opererte med høye kurser i sine emisjonsplaner. Dette er godt nytt for min klient, sier advokat Birger Nilsen til Dagbladet.

Jakten på datamaskinen startet kort tid etter at aksjeskandalen eksploderte for fem uker siden. PC-ens historie dokumenterer også de tidvis tette båndene mellom ABI-ledelsen og Ruud & Rye-gründerne.

- Det stemmer at en person i ABI-ledelsen skaffet oss datamaskinen. I en periode leide vi også kontorlokaler av ABI. Det betyr ikke at advokat Nilsens påstander holder vann; vi har aldri manipulert kursen på aksjene. Dette er helt ville påstander. Det vil politiets etterforskning avdekke, sier en opprørt Reinhard Rye til Dagbladet.

Sjokkerte

De to partnerne har tidligere gitt uttrykk for at de er dypt sjokkerte over at aksjer i deres selskap har blitt solgt til overpris.

- Vi vil ha de skyldige straffet, og har derfor anmeldt forfalskning av selskapets aksjeinformasjon til politiet, sier Rye.

For ett års tid siden skal Ruud & Rye ha gitt datamaskinen til ABI-partner Terje Lien. Han ga den videre til en nær bekjent, og for tre uker siden sikret ABI seg datamaskinen igjen.

All Ruud & Rye-informasjon var slettet fra harddisken, men ved hjelp av dataeksperter lyktes det å framskaffe de slettede filene. Advokat Birger Nilsen sier til Dagbladet at harddisken nå dokumenterer Ruud & Ryes arbeid og tanker på en meget grundig måte.

- Hva jeg har lagt inn på min PC, er en privatsak. Jeg kan ikke skjønne at det skal ha noen betydning for hvilken pris ABI og andre aktører har solgt Ruud & Rye-aksjer for. Når man selger aksjer, legger man selskapets offisielle informasjon til grunn, sier Tom Erik Ruud.

To emisjoner

Christer Tromsdal og andre investorer har tidligere hevdet overfor Dagbladet at Ruud & Rye muntlig har forespeilet en emisjonskurs på 55 kroner.

Denne informasjonen, blir det påstått, skal ha dannet grunnlaget for utarbeidelse av aksjeinformasjonen til ABI og andre aktører.

Denne framstillingen tar Ruud avstand fra:

- Vi har gjennomført to offisielle emisjoner. Aksjen har aldri blitt priset høyere enn 22 kroner. Vi har aldri beriket oss på å selge aksjene til overpris. Det er det andre som har gjort, sier Ruud.

Ifølge Tromsdal har ABI aldri solgt aksjer til over 45 kroner stykket, som for øvrig er den høyeste reelle markedsprisen i meklermiljøet. I Verdal omsatte andre aktører aksjen for opp til 70 kroner.

Politiadvokat Roar Østby i Økokrim vil verken bekrefte eller avkrefte at politiet har mottatt datamaskinen.

- Vi får inn nye opplysninger daglig, og har ikke rukket å komme gjennom alle beslagene ennå, sier Østby til Dagbladet.