- MEST RELIGIØSE TALER: Ifølge den antatte hovedmannens forsvarere, Arild Humlen (t.v.) og Carl Rieber-Mohn, brukte Davud multimediespilleren bare til å høre på konservative muslimske taler, og vet ikke hvordan bombe- og våpenoppskrifter havnet der. Foto: BENJAMIN A. WARD
- MEST RELIGIØSE TALER: Ifølge den antatte hovedmannens forsvarere, Arild Humlen (t.v.) og Carl Rieber-Mohn, brukte Davud multimediespilleren bare til å høre på konservative muslimske taler, og vet ikke hvordan bombe- og våpenoppskrifter havnet der. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

- PC-reparatør la inn bombemanual

Bombeoppskrifter og våpenvideoer lå sammen med al-Qaida-propaganda på mp3-spilleren PST fant i Oslo. Terrortiltalte Mikael Davud (40) nekter kjennskap til flere av datafilene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En multimediespiller som Mikael Davud hadde med seg på reiser til Tyrkia og Iran, regnes nå som sentral av påtalemyndigheten i rettssaken som startet i Oslo tingrett i går.

Både Davud og hans påståtte medhjelpere Shawan Sadek Saeed Bujak (38) og David Jakobsen (33) nekter fortsatt straffskyld etter tiltalen, om et terrorforund med al-Qaida-koblinger der Jyllandsposten og karikaturtegneren Kurt Westergaard var målene.

Bombeoppskrift Det var under en hemmelig ransaking av osloleiligheten til Davud at Politiets sikkerhetstjeneste først kom over multimediespilleren, av merket Epson med 40 gigabyte lagringsplass. Først etter pågripelsene i juli i fjor kunne etterforskerne sikre alt innhold på den lille lagringsenheten.

Der lå det rundt 180 lydfiler, 120 videoklipp og en rekke dokumenter som skal ha blitt lastet inn bolkvis i januar 2009, samme vinter som Davud skal ha fått bombetrening av al-Qaida i Pakistan. I beslaget ligger det blant annet en oppskrift på acetonperoksidbomber, den samme typen eksplosiver som de tiltalte samlet ingrediensene til i Oslo. Også manualtegninger til panserbrytende raketter, bilder av skytevåpen og videoer av ulike våpens effekt på slagmarken var lagret på spilleren.

- Det er store mengder terrorrelatert materiale: Våpenmanualer, bombeoppskrifter, propagandavideoer fra medievingen til al-Qaida, jihad-sanger om å kjempe og dø og lydfiler der talere sympatiserer med al-Qaida, sa aktor Geir Evanger i sitt innledningsforedrag i går.

Blant de jihadistiske videoene var en tale av Ayman al-Zawahiri - bin Ladens nestkommanderende - der han omtaler muhammedkarikaturene og oppfordrer hver enkelt muslim til å straffe og skade de som hadde krenket islam.

Uheldig reparasjon Mens påtalemyndigheten mener beslaget sier mye om Davuds ideologi og hvilke virkemidler han ønsket, mener 40-åringens forsvarere at materialet er langt mindre dramatisk.

- For utenforstående passer dette inn i en terrorstruktur, men dette er nok materiale som enkelt kan lastes ned fra nettet og som ligger på svært mange PCer uten at innehaverne er terrorister av den grunn. Mesteparten er religiøse lydfiler, sier advokat Arild Humlen.

Samtidig hevder Davud at det ikke er han som har lagt inn de mest påfallende våpen- og bombefilene.

- Han brukte den kun som en ren mp3-spiller for å høre på religiøse lydfiler, og mener at annet materiale må ha blitt lastet ned av andre. Han tror det har skjedd mens multimediespilleren var inne til reparasjon, siden det skjedde både i Tyrkia og Iran fordi han ikke fikk den til å virke, sier Humlen til Dagbladet.

- Ønsker ham død I går startet irak-kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak sin forklaring i Oslo tingrett. Han la ikke skjul på hatet mot tegneren Kurt Westergaard.

- ØNSKET HAM DØD: Shawan Sadek Saeed Bujak, her i samtale med forsvarer Arvid Sjødin, forklarte i retten i går at han diskuterte med Davud å ramme Jyllandsposten og karikaturtegneren Kurt Westergaard. Foto: BENJAMIN A. WARD
- ØNSKET HAM DØD: Shawan Sadek Saeed Bujak, her i samtale med forsvarer Arvid Sjødin, forklarte i retten i går at han diskuterte med Davud å ramme Jyllandsposten og karikaturtegneren Kurt Westergaard. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Jeg vil ikke lyve -  jeg ønsker ham død. Men jeg vil ikke gjøre noe praktisk ut av det. Jeg har ingen erfaring med bruk av våpen, sa 38-åringen, som har vært en av Davuds ytterst få venner i Norge.

Bujak bekreftet at han i 2009  stilte seg til disposisjon for Davud, men hevder han verken hørte noe om al-Qaida-kobling eller detaljene rundt bombeingrediensene  han oppbevarte i kjellerboden.

- Jeg tok det med meg og plasserte det hjemme hos meg, men jeg ville ikke gjort det hvis jeg visste at det var så farlig, sa Bujak.

Ifølge ham ble planene etterhvert endret til å prøve å skaffe skytevåpen for et direkte attentat mot Westergaard, før også den ideen ble skrinlagt.

BÆRBAR VIDEOSPILLER: Politiets sikkerhetstjeneste beslagla en multimediespiller av denne typen, som har 40 gigabyte lagringsplass, da Mikael Davud ble pågrepet i juli i fjor. (Illustrasjonsfoto)
BÆRBAR VIDEOSPILLER: Politiets sikkerhetstjeneste beslagla en multimediespiller av denne typen, som har 40 gigabyte lagringsplass, da Mikael Davud ble pågrepet i juli i fjor. (Illustrasjonsfoto) Vis mer