PC-salget opp 25 prosent

BERGEN (NTB): Om lag 500.000 pc-er til en samlet verdi av rundt 9 milliarder kroner blir solgt i Norge i år. Det er en vekst på 25 prosent i forhold til i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veksten i pc-markedet i Norge er større enn i noe annet land i Vest-Europa og Nord-Amerika.

På det norske pc-markedet er firmaet Compaq størst med en markedsandel på 22 prosent i årets ni første måneder, ifølge en måling utført av selskapet DM&R. På de neste plassene kommer IBM med 11 prosent og Cinet med 9 prosent.

God økonomi

Administrerende direktør Jan Eigil Rydningen i Compaq Computer Norway A/S sier at den gode norske økonomien forklarer mye av grunnen til den eventyrlige veksten i det norske pc-markedet. Til sammenligning har Sverige nullvekst på dette markedet i år, mens det i fjor var en tilbakegang på 10 prosent.

Om lag 400.000 av pc-ene som blir solgt i Norge i år går til bedrifter og offentlige kontorer, mens om lag 100.000 går til hjemmemarkedet.

- Flere bedrifter kjøper pc-er som de ansatte skal ha hjemme - enten for å skaffe seg bedre opplæring eller for å ha en mer fleksibel arbeidssituasjon. På dette feltet er Norge blitt en trendsetter for Vest-Europa og Nord-Amerika, sier Jan Eigil Rydningen.

I skolen

Rydningen regner med at den store veksten i det norske pc-markedet i årene framover må komme i skolen. Et hovedproblem med data i skolen er lærernes manglende kompetanse, mener han.

- Det inntrer en ny dynamikk i forholdet mellom lærer og elev når skolen får pc og læreren ikke kan noe om den og enkelte av elevene kan veldig mye, sier Rydningen.