PCB-alarm i norske bygårder

Forskere frykter at store deler av bygningsmassen i byer og tettsteder er fulle av PCB etter at mengder av den kreftfremkallende giften er påvist i murpuss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter fra Norges geologiske undersøkelser (NGU) vil nå ta prøver av murpussen på 60 bygårder fra 50-, 60-, og 70-tallet for å undersøke PCB-innholdet, skriver Aftenposten. Trolig stammer miljøgiften fra produktet Borvibet, som ble brukt og fortsatt brukes som tilsetningsstoff i mørtel.

Det er kjent at PCB blant annet ble brukt i utvendige fuger, betong og isolérglass-lim fram til stoffet ble forbudt i 1980, mens murpussinnholdet har vært mindre kjent.

Overlege Jan Alexander ved Statens institutt for folkehelse sier at de PCB-verdiene som er funnet ikke representerer noen akutt helsefare, men at det må lages en plan for hvordan problemet skal håndteres.

- Når fasadene forvitrer, faller murpussen ned på bakken. For voksne mennesker representerer ikke dette noen fare. Men for barn som leker på bakkeplan kan det representere en trussel, sier Alexander.

(NTB)