Peace and love

Saddam Hussein har forbudt produksjon av masseødeleggelses-våpen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 14. februar, selveste kjærlighetsdagen, er en merkedag i Iraks historie. I dag forbød nemlig Saddam Hussein gjennom et dekret fra presidenten, seg selv altså, all import og produksjon av masseødeleggelsesvåpen til og i Irak.

- Alle ministerier må følge dette dekretet og ta alle nødvendige grep for å straffe dem som ikke bøyer seg for dekretet, står det i den nye loven fra Saddam.

I tillegg forbyr dekretet privatpersoner og private selskaper å importere atomvåpen, biologiske våpen, eller kjemiske våpen, skriver nyhetsbyrået AP.

Dette er helt nye toner fra regimet i Irak. FN har lenge krevet at Irak innfører et lovforbud mot disse våpnene, men Saddam har trukket ut prosessen. Dekretet kom bare timer før den irakiske nasjonalforsamlingen skulle møtes for å diskutere et lignende lovforslag.

I går meldte NTB at Irak tok over formannskapet i FNs nedrustningskomite. USA protesterte selvfølgelig mot den alfabetiske rulleringen av formannskapet og fikk for en gangs skyld med seg Frankrike. India, som har vervet i dag, blir trolig tvunget til å forhandle med andre land om hvem som skal etterfølge dem.

Kanskje Saddam med dagens dekret har bevist at Irak er rett kandidat til vervet? Mer sannsynlig er vel dekretet er et taktisk utspill bare timer før FNs sikkerhetsråd hører våpeninspektørenes leder Hans Blix redegjøre.

Som et malapropos ble Libya leder for FNs kommisjon for menneskerettigheter i januar. Ghadaffi gledet seg, mens den amerikanske kongressen fordømte utnevnelsen gjennom en resolusjon. Resolusjonen ble stemt gjennom kongressen med 402 mot 6 stemmer.

EN KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Palestinske flyktninger fester bilder av Saddam Hussein på Valentinesroser. Saddam fulgte opp med å forby masseødeleggelsesvåpen i Irak.