- Peanøtter dødeligere enn terror

Spør forfatter Joakim Hammerlin om terror 14.00.

FULL KONTROLL: Joakim Hammerlin mener vissheten om at alt kan overvåkes gjør noe med hele mentaliteten vår. Her fotografert på Oslo Lufthavn Gardermoen, der passasjerer daglig opplever resultatet av terrofrykten. Foto: Espen Røst
FULL KONTROLL: Joakim Hammerlin mener vissheten om at alt kan overvåkes gjør noe med hele mentaliteten vår. Her fotografert på Oslo Lufthavn Gardermoen, der passasjerer daglig opplever resultatet av terrofrykten. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dag lanserer Hammerlin boka Terrorindustrien, der han hevder at terrorisme ikke utgjør noen stor trussel.

— Frykten for terrorisme har imidlertid banet veien for en samfunnsutvikling mot mer overvåkning og økt kontroll. Terrorfrykten gir næring både til terroristen og terrorindustrien, sier Joakim Hammerlin til Dagbladet.

Han mener terrorindustrien har skapt et vrengebilde og lanserer de fire B-er: Bin Laden, Bush, Blackwater og BBC, som representanter for henholdsvis terrorisme, politikk, sikkerhetsbransje og massemedia.

Til hvilken pris?
Nå utfordrer Hammerlin Stortinget til å legge ned veto mot EUs datalagringsdirektiv.

—?Datalagringsdirektivet vil innebære et grunnleggende skifte i norsk overvåkningspraksis. Man går fra målrettet overvåkning av enkeltpersoner til massekartlegging av borgernes elektroniske kommunikasjon. Jeg foreslår også at det nedsettes en offentlig individvernkommisjon som kan avdekke de demokratiske omkostningene av terrorbekjempelsen etter 11. september 2001. Vi har krav på å få vite hvor effektive de ulike tiltakene i forhold til å bekjempe terrorisme er, og hvilken pris de har i form av tapte rettigheter og tapt frihet, mener Hammerlin.

Selvransakelse
Filosofen ble kontaktet av forlaget Manifest etter å ha skrevet hovedoppgave om terrorisme.

—?Jeg har oppdaget oppsiktsvekkende og skremmende saker underveis. Formålet med boka er å få fram opplysninger som folk flest ikke vet om. Mange nye kontrolltiltak er iverksatt uten å ha vært oppe til politisk debatt. Det er tid for selvransakelse. Jeg håper nå at det norske samfunnet tør ta diskusjonen. Aksepterer vi at kommandolinjene går fra Washington via Brussel til Oslo, spør han.

Makt forskyves
I boka redegjør Hammerlin for hvilke problemer som kan oppstå i kontrollsamfunnet.

Gjennom små skritt nærmer vi oss en annen samfunnstilstand, der maktforholdet mellom myndighetene og befolkningen forskyves.

FØLGER MED: Ved Oslotrikkens overvåkningssentral på Tøyen i Oslo følger de med på hva som skjer på T-banestasjonen i Oslo. Foto: Espen Røst
FØLGER MED: Ved Oslotrikkens overvåkningssentral på Tøyen i Oslo følger de med på hva som skjer på T-banestasjonen i Oslo. Foto: Espen Røst Vis mer

Det lagres enorme mengder informasjon om hvem vi er, hva vi gjør, hvor vi beveger oss, og hvem vi kommuniserer med. Samlet skaper lagring av denne typen informasjon en mulighet for å føre utstrakt kontroll med borgerne.

Ideen om et totalkontrollerende system, som vet alt om alt og alle, er ikke lenger bare en abstrakt problemstilling. Det er en konkret politisk mulighet. Vissheten om at alt kan overvåkes gjør noe med hele mentaliteten vår.

Peanøtter dødeligere enn terror
Joakim Hammerlin mener sjansen for å omkomme på grunn av terror er betydelig overdrevet, og illustrerer med følgende sammenlikning:

• USA har et gjennomsnitt på litt over 80 dødsfall per år på grunn av terror de siste 40 år.

• I gjennomsnitt er det flere amerikanere som årlig omkommer av lynnedslag (87), tornadoer (82), peanøttallergi (100) og kollisjon med hjort (135).

• Det er fire ganger så mange som omkommer i drukningsulykker i badekar (320) og nesten ni ganger så mange som omkommer som følge av at polstrede møbler har tatt fyr (693).