Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peder (46) vil bli trøndersk whisky-bonde

LEVANGER (Dagbladet): - Konjakk betrakter jeg som saft, sier Levanger-bonden Peder Andresen (46). - Whisky, derimot, er himmelsk lapskaus. Det er livets vann!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå går han og venter på at Arcus' produksjonsmonopol skal falle, slik det er foreslått i et høringsnotat fra Sosial- og helsedepartementet. Han har nemlig en stor drøm om å bli trøndersk whiskybonde.

- Det er en drøm jeg har hatt lenge, ja. Jeg har gått og fabulert om dette i flere tiår, faktisk.

Peder Andresen driver garden Buran i Markabygda i Levanger, og det er en gard som kan vise til egne whiskytradisjoner.

- Det ble produsert whisky her på Buran iallfall fra 1816, forteller Levanger-bonden.

Etter hvert ble det for mye drikking rundt omkring på gardene, så myndighetene innskrenket retten til å produsere brennevin. Til slutt var det igjen bare ett sentralt brenneri i det gamle Skogn herred, og det var på garden Buran.

Røykpreg

De gamle oppskriftene har gått i glemmeboka, men gjennom muntlige overleveringer har Peder Andresen fått vite at det ble brukt kobberapparat og at råstoffet var malt.

- Det er mye røyk i malttradisjonen som har overlevd her. Jeg ser klare historiske forbindelser til Skottland. Whiskyen med mest røykpreg lages på Hebridene, og Hebridene var en del av Nidaros erkebispedømme nesten helt fram til reformasjonen.

Sosial- og helsedepartementet har utarbeidet et høringsnotat som gir Peder Andresen håp om å få gjenoppta whiskyproduksjonen på garden Buran. Der foreslås det en oppheving av produksjonsmonopolet Arcus har i dag.

Dette kan tidligst bli vedtatt i Stortinget kommende vårsesjon.

Ikke karsk

- Jeg forstår hvorfor det ble innført i sin tid, men nå er vel tida inne til å myke opp monopolet, mener iallfall Andresen.

- Hvor stor produksjon tar du i så fall sikte på?

- Jeg skal ikke konkurrere med Glenfiddich, men starte i det små og se hvordan det går. Det er dessuten slik at den beste skotske whiskyen kommer fra de små produsentene.

Sin trønderbakgrunn til tross: Peder Andresen understreker at whiskyproduksjonen ikke må sammenliknes med produksjon av dårlig karskbrennevin.

- Karsk liker jeg ikke. Fysj og fysj!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!