Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pedersen (Ap) om Frp-utspill : - Det er allerede knapt med politifolk mange steder

Frp vil styrke politikontrollen på mottak for å hindre at asylsøkere rømmer.

- IKKE KONTROLL:  Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener regjeringen ikke har hatt kontroll på flyktningkrisa. Hun trekker fram Tøyen og mottakssystemet på Storskog i høst, og er ikke trygg på at regjeringen har kontroll i nord nå heller. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- IKKE KONTROLL: Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener regjeringen ikke har hatt kontroll på flyktningkrisa. Hun trekker fram Tøyen og mottakssystemet på Storskog i høst, og er ikke trygg på at regjeringen har kontroll i nord nå heller. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Blant asylsøkere som skal transporteres ut, så er det et bekymringsfullt høyt antall som vi ikke kan gjøre rede for», sier Frp's parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til Dagbladet i kveld.

Han vil øke bruken av politikontroll og lukkede mottak for asylsøkere for å «få mer kontroll i Finnmark».

- Jeg mener at det må foreligge en reell fare for unndragelse for at vi skal ta i bruk et så inngripende virkemiddel som internering faktisk er. Det handler om rettssikkerhet, men også om politifolk, som er en knapp ressurs i Norge, sier tidligere nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen til Dagbladet.

 - Hvor mange personer vil dette gjelde, og hvor mye ressurser må settes inn for det? Vi vet jo allerede at ressursene er ganske strukket i PU, sier hun.

- Vi må få mer kontroll i Finnmark Nesvik i Frp vil nå styrke kontrollen på asylsøkere som enten ikke skal få realitetsbehandlet sin søknad, eller som allerede har fått vedtak om utsendelse.

Han sier han ikke har noe tall på hvor mange dette vil gjelde, men at «dette kan tilpasses til det mottaket som allerede er der, og antallet som skal sendes ut».

- Vi må få mer kontroll i Finnmark for at politiet skal kunne holde asylsøkerne der fram til uttransporten blir iverksatt. Det er altfor mange som forsvinner, sier Nesvik til Dagbladet i dag.

Han snakker primært om Finnmark og Russland-returene.

- Det skal tas i bruk økt bruk av lukkete mottak for dem som skal ut. I dag bruker vi for lang tid på å spore opp personer, og det er viktig at ulike etater som for eksempel NAV og politiet samarbeider i økt grad, sier Frp's parlamentariske leder.

- Har ikke kontroll Pedersen merker seg at Nesvik sier han vil ha mer kontroll i Finnmark.

- Denne uka har Sylvi Listhaug skapt tvil om hun følger opp Stortingets instruks for asylsøkere til Russland, og nå har uroen om kontroll også spredt seg til Frp's egne rekker. Jeg ønsker Nesvik velkommen i klubben, sier Pedersen til Dagbladet.

SKAL SENDES TIL RUSSLAND:  Kirkenes: Alle på ankomstsenteret ble idag pågrepet av politiet. Fredag ettermiddag står det en politibil i porten for å passe på.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SKAL SENDES TIL RUSSLAND: Kirkenes: Alle på ankomstsenteret ble idag pågrepet av politiet. Fredag ettermiddag står det en politibil i porten for å passe på. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- For det første vil jeg si at regjeringen har vist, ved flere anledninger, at de ikke har kontroll over situasjonen. De hadde ikke kontroll på Tøyen og Storskog i høst, og jeg er ikke trygg på at de har kontroll nå. Det har vært krise i mottaksapparatet, som viste at regjeringen ikke hadde kontroll og ikke satte inn tiltak og ressurser fort nok, sier hun.

2207 forsvant i fjor Ifølge UDI-tall som Dagsavisen nylig hentet inn, forsvant 2207 asylsøkere fra norske mottak i fjor uten å si ifra hvor de dro. Av dem var 301 barn.

Torsdag rømte flere asylsøkere fra Vestleiren i Kirkenes da det ble kjent at PU planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem - to menn og en gravid kvinne - kom seg til Kirkenes kirke, hvor de har søkt kirkeasyl.

- Regjeringen har hjemler til å internere asylsøkere som man frykter kan unndra seg retur. De fikk forsterkede hjemler til det i høst, og vi ga vår støtte til det. Vi sa da tydelig ifra om at det ikke nytter med lovhjemler hvis regjeringen ikke sikrer kapasitet. Altså at det er nok plass til å faktisk internere, sier Pedersen til Dagbladet.

- Allerede knapt med politifolk Pedersen påpeker at å bruke politifolk til internering koster.

- Men hvor mange personer er det her snakk om? Det står i loven at hvis det er personer som man frykter skal unndra seg, så er det hjemmel til å fengsle. Men det er ikke forbudt å søke asyl i Norge.
 
- Vi trenger politifolk for å oppfylle politireformen, så folk kan føle den samme tryggheten uansett hvor i landet du bor, og det er allerede knapt med politifolk mange steder, sier Pedersen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media