Pedofil får 270 000 av staten

En 44-årig mann, som for ti år siden ble dømt for å ha voldtatt ei 12 år gammel jente, er tilkjent 270 000 kroner fra staten. Bakgrunn: Sexovergriperen ble ved en feil sittende 18 måneder for lenge i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

44-åringen fikk to og et halvt års fengsel for sexovergrepet mot 12-åringen, og sikring i inntil fem år. Han ble også dømt for blotting.

Pedofil-notat

Etter løslatelsen i voldtektssaken på 90-tallet, ble 44-åringen arrestert på grunn av en mindre narkotikasak. Under ransaking i mannens hjem ble det funnet notater som bagatelliserte og idylliserte pedofili.

Blant annet sto det at pedofile burde ha rett til å leve ut sin seksualitet, og at narkotika og sovemedisin kan brukes for å oppnå sex med mindreårige.

Dette mente byretten og lagmannsretten ga grunnlag for å sikre mannen på nytt, men Høyesterett satte foten ned.

Narkotikadommen lå ikke strafferettslig sett i samme gate som voldtektsdommen, og loven ga da ikke grunnlag for ytterligere sikring. Derimot ville en ny sexdom gitt ny sikring.

Ingen bevis

Saken kom opp på nytt for lagmannsretten, som konstaterte at det ikke forelå bevis for at 44-åringen hadde misbrukt mindreårige i sikringstida.

Konklusjonen ble at notatene om pedofilifantasier ikke er grunnlag nok til å idømme 44-åringen ytterligere sikring, sjøl om mannen «fortsatt synes å mangle forståelse for samfunnets syn på denne type avvik».

Statsadvokaten har erkjent at 44-åringen har krav på erstatning for urettmessig frihetsberøvelse.
Det er Høyesterett som i en kjennelse med prinsipielle betraktninger om sikringsinstituttet, har tilkjent 44-åringen 220000 i erstatning og 50000 i oppreisning. Kjennelsen er enstemmig.