Pedofil isolert

STAVANGER (Dagbladet): Først sonet han straffen for pedofile overgrep, så ble den eldre mannen tvangssendt til et nedlagt fyr i havgapet utenfor Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er å plassere ham midt i gapestokken i kommunens mest brukte friluftsområde, sier advokat Erling Ueland til Dagbladet. Han ivaretar interessene til lokalbefolkningen i Rennesøy, dit mannen er flyttet. Kommunens innbyggere har gått sterkt imot at den sikringsdømte skulle bosette seg på Fjøløy fyr.

Mannen vil ikke sjøl kommentere sin situasjon, og har akseptert at han må bo på fyret. Hans advokat Ørjan Berven er enig i at han er plassert i gapestokken.

- Han risikerer at folk kommer ut og peker, sjøl ønsker han bare fred og fordragelighet nå, sier Berven til Dagbladet.

Husbygging stoppet

Kriminalomsorg i frihet (KIF), som har ansvar for sikringstiltakene, forsvarer at mannen er bosatt på fyret.

- Vi prøvde å bygge en egen bolig et annet sted, men på grunn av naboenes protester måtte vi gå bort fra det, sier kontorsjef Gudmund Idsø i KIF til Dagbladet.

- Men å henvise ham til isolasjon på et iøynefallende fyr, er ikke det å stigmatisere mannen ytterligere?

- Det har blitt sånn, men det skyldes ikke oss. Nå er det lett å feste oppmerksomhet på boligen, en slik åpenhet var ikke vårt siktemål, sier Idsø.

- Ikke angst

Vannet i det nedlagte fyret er ubrukelig, slik at kommunen hver dag må frakte vann ut til beboeren. Så vidt Dagbladet forstår skal mannen få dagene til å gå med litt fiske og forefallende arbeid.

Advokat Erling Ueland mener det er helt borti natta å sende mannen til fyret.

- Alle som kommer hit, vet at ser de en mann rusle ute, er det den pedofilidømte. Dette er ikke bra for noen. Det er ikke angst, hysteri, fordommer og intoleranse som gjør at lokalbefolkningen protesterer, de vil bare hans eget beste, mener Ueland.

Advokat Berven håper at beboerne besinner seg og ikke utsetter hans klient for mer fordømmelse og hets.

- Respekter hans ønske om å få bo i hjemkommunen. Alle ønsker ham velkommen, bare ikke i vårt nabolag. Hvis samfunnet ikke skal integrere de straffedømte, må de sperres inne på livstid. Det ønsker ingen, påpeker mannens advokat.

GAPESTOKK? Her på dette nedlagte fyret er en pedofil mann henvist til å bo, midt i kommunens mest brukte fritidsområde.