Pedofil lærer (55) risikerer forvaring

En pedofil lærer (55) risikerer ti års forvaring for å ha misbrukt mindreårige gutter. Psykiatere mener det kan være fare for gjentakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Bjørn Olav Aspelund ved Oslo statsadvokatembeter har nå tatt ut tiltale mot den 55 år gamle læreren for å ha misbrukt seks unge gutter. Statsadvokaten vil vurdere å legge ned påstand om ti års forvaring.

– Det er naturlig at vi tar forbehold om forvaring i sedelighetssaker. Dette er en vurdering som må gjøres underveis, og den rettspsykiatriske erklæringen vil ligge til grunn for vurderingen, sier Aspelund til Dagbladet.

Flere fylker

Læreren ble avslørt i mai i år. I etterforskningen er det kommet fram at i alt 15 gutter er misbrukt, mens ni av sakene er foreldet. Saken har forgreininger til Finnmark, Sør-Trøndelag, Nittedal og Hadeland.

Læreren er tiltalt for to tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år, to tilfeller med seksuell omgang med barn under 16 år og to tilfeller for å ha befølt kjønnsorganer til mindreårige gutter.

Ifølge tiltalen skal han sommeren 2004 ha misbrukt en gutt både i Finnmark og på Hadeland. Han er også tiltalt for å ha misbrukt en annen gutt i Finnmark sommeren 2001.

Hendelsene på sommeren skal ha skjedd på hytteturer. Læreren skal da ha vært på ferie.

Advokat Gunhild Lærum forsvarer 55-åringen.

– Han har erkjent alle forholdene i tiltalen. Jeg har sett ut fra tiltalen at statsadvokaten tar forbehold om forvaring, men det kommer jeg til å prosedere mot. Min klient har ønsket behandling fra første dag og han mottar behandling i fengselet. Han har innsikt i sin egen situasjon. Det vil derfor ikke være fare for gjentakelse, han vil aldri sette seg selv i en slik situasjon igjen, sier Lærum.

55-åringen har vært underlagt en judisiell observasjon. Psykiaterne Henning Værøy og Kjersti Narud konkluderer med at 55-åringen vil profittere på behandlingen han får, ifølge Dagbladets opplysninger. Psykiaterne understreker likevel at det kan være fare for gjentakelse.

Voksne barn

Den pedofile læreren la alle kortene på bordet etter han ble pågrepet. Saken er betegnet som en av de mest omfattende overgrepssakene noensinne. 55-åringen skal ha jobbet som lærer i rundt 35 år, på flere forskjellige steder i landet. Læreren er gift, og har i dag voksne barn. Han sitter varetektsfengslet ved Ila fengsel utenfor Oslo. Rettssaken starter i Nedre Romerike tingrett i februar eller mars neste år.