Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pedofil prest drept i fengselet

John Geoghan sonet straffen på 10 år. I går ble han myrdet av en medfange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presten var en sentral figur i den gigantiske pedofiliskandalen som har blitt rullet opp i den katolske kirka i USA de siste årene.

Ventet på rettssak

Geoghan ble i januar i fjor funnet skyldig i overgrep mot en gutt i et svømmebasseng ti år tidligere og dømt til 10 års fengsel. Vel 130 gutter, mange i dag voksne, har også vitnet om overgrep fra prestens side.

I september i fjor kom det til forlik mellom kirken og 86 av dem, etter at kirka betalte erstatning på til sammen 84 millioner kroner. Flere av de andre ofrene ventet på å møte presten i sivile rettssaker.

Men slik skulle det ikke bli. I går ble Jon Goeghan kvalt av en medfange i fengselet i Massachusetts.

- Noen er forvirret over at det skulle ende slik, sier Linda Pieczynski, talskvinne for ofrene til AP. Mennene har sett fram til å få presten dømt i en domstol for å kunne sette sluttstrek og gå videre.

- Fortjente ikke å dø

Det er Joseph L. Druce på 37 som vil bli siktet for mordet.

Druce satt inne på livstid ved Souza Baranowski Correction Facility i Massachusetts. Her ser det ut til at han kvalte Geoghan. Obduksjonsrapporten er ennå ikke klar.

Geoghan ble angrepet omkring 12.00. Han ble sendt med ambulanse til et sykehus i nærheten, men ble erklært død en time etter.

Erkebispedømmet i Boston reagerte på nyheten med medfølelse:

- Etter å ha fått den tragiske beskjeden om John Geoghans død vil erkebispedømmet be for Johns sjel og for hans elskede søster Kathy, sa fader Christopher Coyne, en talsmann for erkebispedømmet.

- Jeg vil ikke si at han fortjente å dø. Han satt i fengselet. Det var der han hørte hjemme, sier Ralph DelVecchio, et av de 86 ofrene som har kommet fram til forlik med kirken.

Kirken skjulte overgrepene

Geoghan ble prest i 1962. Først i 1998 tok den katolske kirken fra han jobben, til tross for at ledelsen i over 20 år skal ha kjent til anklagene.

- Han ble stadig omplassert til nye forsamlinger der han kunne fortsette å antaste gutter. Om og om igjen, sier Leslie Marshall, programleder i en radiokanal i Boston som har hatt mange av ofrene som gjester i sine programmer.

Kritikken mot den katolske kirken har vært enorm etter at saken har blitt opprullet. I mange år ser det ut til at de har latt sin egen lov gjelde.

- Kirken holdt seg vekk fra resten av verden. De anmeldte aldri overgrepene til myndighetene. Det var forferdelige overgrep mot disse guttene. Å først bli skjendet av en person de stoler på, og deretter av hele kirken, fortsetter Marshall.

Etter avsløringene i Boston har det vist seg at mange prester med pedofil legning har blitt flyttet rundt uten at politiet har blitt blandet inn. 325 prester har fått sparken eller sagt opp etter Geoghan-avsløringene.

Den innsatte som myrdet presten ble i går satt i isolat.

- Det føles ironisk at Geoghan døde av vold etter at han selv levde et så voldsfylt liv. En sørgelig slutt på et sørgelig liv, avslutter Linda Pieczynski.

<B>DØMT TIL TI ÅRS FENGSEL:</B> Under rettsaken i fjor sammen med advokat Geoffrey Packard til høyre. John Geoghan ble dømt til 10 års fengsel. I går ble han kvalt.