Pedofil rømling fengslet

Den schizofrene 43-åringen er tiltalt for å begått to svært grove overgrep mot to brødre på åtte og ti år, i tillegg til at han tidligere har forbrutt seg mot flere mindreårige jenter. I to uker klarte han å skjule seg for politiet, men i går ble han arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i går ettermiddag at 43-åringen ble pågrepet av en politipatrulje på Danmarksplass i Bergen. 43-åringen er tiltalt for å ha hatt analt samleie med den eldste broren og for å ha blottet seg for den yngste.

Overgrepene skal ha skjedd i mai 1998, da de to brødrene var på tivoli i Nygårdsparken i Bergen sentrum. Ifølge tiltalebeslutningen skal den pedofile 43-åringen ha lurt de to guttene med seg hjem ved å tilby dem penger.

Møtte ikke opp

Saken ble ferdig etterforsket i fjor, og rettsaken ble berammet i oktober. Da møtte ikke mannen opp, og ny dato for rettsaken ble satt til mai. Heller ikke denne gangen møtte 43-åringen opp til hovedforhandlingene.

- Mannen er foreløpig vareteksfengslet for fire uker. Vi håper å finne en ny dato for saken i løpet av denne perioden, sier politifullmektig Sissel Isaksen til Dagbladet.no.

43-åringen har diagnosen schizofreni. Isaksen brekrefter overfor Dagbladet.no at politiet tidligere hadde mannen i varetekt, men at de ikke kunne varetektsfengsle ham fordi vilkårene for varetektsfengsling ikke er tilstede. Et av vilkårene for varetektsfengsling er at det er fare for gjentakelse av straffbare handlinger, fare for forspillelse av beviser eller fare for at man unndrar seg straff.

Påtalemyndigheten krever nå at mannen idømmes ti års sikring etter overgrepene mot de to brødrene.

- Mannen ble fengslet fordi det var fare for at han kunne unndra seg rettsforfølgning, sier Isaksen.

- Hvordan kan en så farlig og syk person gå fri fram til han blir tiltalt?

- Vilkårene for varetekt var ikke til stede. Nå har mannen ved to ganger å unnlate å møte til hovedforhandlingene vist at det er fare for at han unndrar seg straff, sier Isaksen.

Den schizofrene mannen er også tidligere funnet skyldig i å ha forgrepet seg mot mindreårige. I 1987 gjennomførte mannen samleie med en mindreårig jente, i tillegg til at han han prøvde seg på flere andre jenter. Mannen er ikke strafferettslig tilregnelig.

For to uker siden bestemte påtalemyndigheten seg for å få 43-åringen varetektsfengslet. Politiet jaktet i to uker på mannen før han ble pågrepet. Kriminalsjef Svein Erik Krogvold sier til Dagbladet.no at det ikke er vanskelig for en forbryter å holde seg skjult for politiet i så lang tid.

- Når en tiltalt ikke møter i retten til forhandlinger, blir vedkommende etterlyst. Vi prøvde å finne mannen, men Bergen er en stor by, sier Krogvold, som sier det tar lang tid å få sakene berammet i retten.