Pedofil småbarnsfar får samværsrett

Sikringsdømt 39-åring får samværsrett med datteren. Barnets behov var avgjørende, mener retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En åpent pedofil mann har i Nedre Telemark tingrett vunnet fram med sitt krav om samvær med sin halvannet år gamle datter, skriver TA. Mannen er tidligere sikringsdømt og har sonet en dom for seksuelle overgrep mot barn under 14 år.

Etter det Dagbladet kjenner til er han dømt for rundt 300 overgrep mot gutter.

Barnevernet har gått i mot samværet som retten nå har gitt sin godkjennelse til.

Det er kun snakk om samvær med datteren en time, to ganger i året. Da skal det hele tida være en tilsynsperson tilstede som skal kunne høre hva far og datter snakker om.

Innendørs
Rettens begrunnelse er at alle barn før eller senere vil lure på sitt biologiske opphav.

”Sannheten om far vil alltid komme for en dag, og det å starte med samvær allerede nå vil gjøre sannheten mindre vond for barnet. Ellers er det lett at barnet danner seg fantasibilder av far, idealiserer han. Når barnet blir større må hun få bestemme selv om det vil fortsette med samvær”, slår retten fast.

Mannen får ikke lov til å fotografere datteren sin eller ha mobiltelefon på seg under samværet.

Fordi faren er velkjent i lokalmiljøet, mener retten at det vil være en belastning for datteren å bli sett sammen med ham på gata. Møtene bør derfor gjennomføres innendørs.

HJEMMESIDE: Den sikringsdømte mannen har lagt ut opplysninger om seg selv og sin tidligere samboer på hjemmesiden sin. FAKSIMILE: HJEMMESIDE
HJEMMESIDE: Den sikringsdømte mannen har lagt ut opplysninger om seg selv og sin tidligere samboer på hjemmesiden sin. FAKSIMILE: HJEMMESIDE Vis mer

- Min klient er veldig fornøyd med dommen. Jeg regnet med å vinne denne saken - avgjørelsen er riktig til tross for fars bakgrunn, sier advokat Vidar Bjørn Borgersen, til Dagbladet.no.

- Vil skade mor

39-åringen har tidligere fått diagnosen mangelfullt utviklede sjelsevner og dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Mannens tidligere samboer mener kravet om samvær ikke bygger på et ønske om å gjøre datterens beste, men at det er en måte å skade mor på og fremheve seg selv. Han vil også kunne skade barnet, frykter hun. 

Likevel mener retten at det er til jenta beste at hun får treffe faren fra hun er svært liten.

”Retten tror at hvis N.N. skal introduseres for faren sin første gang når hun er blitt 7-10 år, kan det bli et sjokk for henne. (...) Når hun blir eldre kan hun heller motsette seg ytterligere samvær om hun synes det blir for vanskelig å fortsette”.

Kontakter ofrene

”Samværene skal kun ha som formål å sikre at N.N. vet hvem far. Retten tror ikke far evner å tilføre samværene noe positivt for barnet”, heter det i dommen.

Pedofil småbarnsfar får samværsrett

Begrunnelsen for at samværet skal være så begrenset er at ”far er en meget spesiell mann”.

39-åringen er pedofil og er svært åpen rundt dette. Han har latt seg intervjue i blader og aviser med bilde og fullt navn. Mannen trakasserer sin tidligere samboer med ekle sms og mms, står det i dommen. I tilegg prøver han å få kontakt med kontakt med noen av ofrene i den tidligere saken han er dømt i. ”…dette viser også en total mangel på forståelse for deres følelser”, slår retten fast.

Ifølge dommen har 39-åringen gått i terapi, men har avsluttet behandlingen tidligere enn anbefalt.