Pedofil spanjol løslatt i Marokko - etter forespørsel fra spanskekongen

Marokkanerne raser etter løslatelse av pedofil voldtektsmann.

KONGELIG MØTE: På forespørsel fra kong Juan Carlos (t.h) av Spania ble Daniel Galvan Vina løslatt etter to år og sju månede i fengsel. Han sonet en straff på 30 år. Kong Mohamed VI (t.v) var den som løslot overgriperen. Foto: AP
KONGELIG MØTE: På forespørsel fra kong Juan Carlos (t.h) av Spania ble Daniel Galvan Vina løslatt etter to år og sju månede i fengsel. Han sonet en straff på 30 år. Kong Mohamed VI (t.v) var den som løslot overgriperen. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Daniel Galvan Vina (62) ble i 2011 dømt fengsel for å ha voldtatt 11 barn mellom 3 og 14 år i tidsrommet 2003 til 2010, ifølge Al Jazeera.

Vina filmet også overgrepene.

30. juli ble han løslatt på den marokkanske kongens befaling, og torsdag 1. august forlot han landet. Han hadde da sonet to år og sju måneder av straffen på 30 år som han fikk for ugjerningene.

Løslatt som del av feiring Sammen med 47 andre spanjoler ble Vina løslatt i forbindelse med feiringen av monarkiet i det nordafrikanske landet. Kong Mohamed VI løslot de 48 på forespørsel fra sin royale kollega, Juan Carlos av Spania.

- Han gikk etter sårbare barn fra fattige familier, som bodde i utkanten av Kenitra, fortalte ofrenes advokat, Hamid Krayri, til Al Jazeera.

Kentira ligger nordvest i Marokko. Vina eier to leiligheter i byen, fortalte et medlem av Human Rights Watch til Reuters.

Folket reagerer sterkt på at en person som gjorde seg skyldig i overgrep mot barn nå i praksis går fri etter å ha sonet en tiendedel av straffen. Advokaten hans, Mohammed Benjeddo, oppfordret folket til å la ham dra.

- Han er syk, han har dobbel personlighet. Han har mye penger. Han kom til Marokko, og han utnyttet rikdommen sin til å få utløp for sine seksuelle fantasier. La ham forlate Marokko, la folket være, oppfordret Benjeddo.

Kan ikke dømmes i Spania Hvorfor Juan Carlos ba om å få ham løslatt er uklart. Det som derimot er sikkert er at Vina ikke risikerer straffeforfølgelse når han kommer hjem til Madrid.

- Han kan ikke dømmes igjen, sa en talsperson for den spanske statsadvokaten til avisen El Diario.

- Det er ingenting å gjøre, det er en intern avgjørelse. Vi kommer ikke til å gjøre noe med det, sa en talsmann for den spanske kongefamilien.

Venter demonstrasjoner På mindre enn et døgn etter at løslatelsen ble kjent hadde over 20 000 mennesker blitt med i en gruppe på Facebook som oppfordret til demonstrasjoner i hovedstaden Rabat.

Det er uvanlig at man stiller spørsmålstegn ved kongens avgjørelser i Marokko, og det er usikkert hvordan myndighetene vil forholde seg til demonstrasjonene.