Pedofil tatt for barnedrap

13 års jakt på Helen Nilssons (10) drapsmenn kan være over. To fettere som deltok i leteaksjonen etter jenta er arrestert. Den ene er dømt for pedofile overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. mars 1989 forsvant ti år gamle Helen Nilsson fa sitt hjem i Hörby i Sør-Sveerige. Hun ble funnet død en uke senere, liggende naken i en gjenteipet plastsekk. Politiet mener hun ble utsatt for tortur og overgrep i flere dager før hun ble drept.

De siste 13 årene har en rekke personer blitt pekt ut som gjerningsmenn i saken. Thomas Quick har vært en av de mistenkte. For en stund siden satte politiet en ny gruppe på saken. Da kom resultatet.

Den ene av de to som nå er pågrepet ble fire år etter drapet på helen dømt for over ti tilfeller av seksuelle overgep mot barn, skriver Aftonbladet i dag. Det første overgrepet skjedde da han var 19 år gammel, altså før drapet på Helen Nilsson. Overgrepene skjedde i samme område der tiåringen ble bortført, voldtatt og drept.

Helen-saken

Forbrytelsen:26. mars 1989 ble liket av Helen Nilsson funnet i en svart søppelsekk i en steinrøys utenfør Bröd i nærheten av Kristianstad i Sør-Sverige.

Spor: Det ble funnet hundehår på teipen som ble brukt til å snøre igjen plastsekken Helen ble funnet i. Politiet sikret seg også DNA-spor etter overgriperne, men det er usikkert om prøvene er gode nok til å kunne gi en eksakt profil av gjerningsmannen/mennene.

Mistenkte: I løpet av de 13 årene som har gått har flere personer blitt arrestert i saken. Over ti er pekt ut som mulige gjerningsmenn. Thomas Quick har vært blant de mistenkte.

Teorier: Politiet tror Helen fulgter med frivillig, og at drapsmannen har disponert en hytte i nærheten. Politiet tror drapsmannen hørte til i lokalmiljøet, og at de har hatt tilgang til bil.

Arrestert: Svensk politi har nå arrestert to menn i tredveårene for drapet. Begge er tidligere straffedømt, den ene for seksuelle overgrep mot mindreårige.

Deltok i leteaksjonen

35-åringen bor ifølge Aftonbladet fortsatt hjemme hos sine foreldre i Kristianstad. Han har ikke hatt fast arbeid eller inntekt de siste årene. Siden 1995 har han hatt en skattbar inntekt på 200 kroner. Hans ett år yngre medmistenkte fetter lever av strøjobber, og er dømt for flere mindre forbtyelser, bla. heleri.

Fetterne, i likhet med nesten hele lokalmiljøet, deltok begge i leteaksjonen etter Helen i 1989.

- Vi som bor i nærheten føler naturligvis ekstra sterkt for familien, sa en av dem til Aftonbladets reporter Pelle Tagesson under leteaksjonen for 13 år siden. - Men jo lenger tid som går jo mindre blir håpet om å finne Helen i god behold.

Hvis politiets mistanke stemmer visste han altså at Helen på dette tidspunket lå innelåst, muligens døende, på en hytte i nærheten. Samtidig lette de etter Helen sammen med hennes storesøster.

I søkelyset

Fetterne var såvidt i pllitiets søkelys under etterforskningen for 13 år siden.

- Det var noe i deres oppførsel som gjorde at vi ga dem litt ekstra oppmerksomhet. Men vi kom ikke noe lenger, sier politimann Alf Andersson, som ledet etterforskningen i 1989.

<B>TORTURERT OG DREPT: Helen Nilsson (10).