Pedofil ville ha prøverørsbarn

Det alkoholiserte danske paret greide ikke å få barn. Legen henviste de til en fertilitetsklinikk, til tross for at mannen var en straffedømt pedofil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har alle rett på behandling mot ufruktbarhet? Nei, mener de offentlige danske fertilitetsklinikkene. Hvert år blir ca. 15 par nektet behandling for barnløshet. Det ufødte barns interesser er viktigst, mener danske legers etiske råd.

- Det verste eksempel jeg har opplevd var et par som begge var alkoholikere, og mannen hadde en pedofilidom, sier overlege Peter Humaidan på fertilitetsklinikken på Skive Sygehus til den danske avisa Berlingske Tidende (B.T).

I fjor høst slo danske helsemyndigheter fast at legene kunne si nei til behandling hvis de mente paret var for resurssvake til å bli foreldre. Det etiske rådet går nå inn for å opprette en ankeinstans der pasientene kan få en ny behandling av sin sak hvis legen sier nei.

Barnevernet tok prøverørsbarn

Debatten om alle har rett til fertilitetsbehandling ble startet av overlege Hans Jakob Ingerslev ved Skejby Sygehus etter at han i 1997 opplevde han at barnevernet tok barna fra to par som hadde fått fertilitetsbehandling. De nybakte foreldrene maktet ikke oppgaven.

- Da kunne vi ikke avvise par av sosiale årsaker, men vi avviste allikevel noen, blant annet par der mannen sonet en langtidsdom i fengsel. Da henviste vi til at vi bare kunne behandle samboende par, sier han til B.T.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer