Pedofildømt frikjent

Den 52 år gamle nordmannen som for halvannet år siden ble dømt for seksuelle overgrep mot en 14 år gammel gutt på Sri Lanka, ble i går morges frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var et komplott

Det var en ankedomstol i hovedstaden Colombo som frikjente stavangermannen.

Han ble i april 1999 arrestert da politiet fant ham og en 15 år gammel gutt på hotellrommet han bodde på i byen Negombo like nord for hovedstaden Colombo. Den 15 år gamle gutten lå da på sengen etter å ha tatt en dusj på nordmannens rom.

Polititjenestemenn i Negombo hevdet at de hadde sett de to ha sex gjennom et vindu.

  • Tobarnsfaren har hele tida hevdet at han er uskyldig, og at politiet har diktet opp historien. Han ble like fullt dømt til 14 år bak lås og slå, men anket dommen på stedet.

Eksempel

Guttens forsvarer, Lalin De Silva, hevdet overfor Aftenposten at dommeren ville statuere et eksempel for å få bukt med en økende pedofil turisme, og at hans klient var et offer for dette.

Han sa videre at rettssaken var den reineste farse, ettersom politimennenes forklaring spriket i alle retninger.

Da dommen i ankesaken falt i går ble han frikjent på alle punkter, og står nå fritt til å reise hjem. Han har da sittet fengslet i to år og tre måneder.

Kummerlig

Torbjørn Holte i Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at nordmannen bærer preg av det kummerlige oppholdet, men at han var svært lettet da dommen falt i går.

- Myndighetene anket ikke dommen på stedet, noe som kan tyde på at de ikke kommer til å foreta seg noe, sier han.

Nordmannen skal ha delt celle med et tjuetall andre fanger i et fengsel som beskrives som meget kummerlig. Fengselsmenyen skal ha vært så tynn at han måtte kjøpe egen mat eller leve på det ambassaden hadde med seg til cella hans. Mannen har de siste månedene vært løslatt på kausjon, i påvente av at saken igjen skulle prøves for rettsapparatet.

- Jeg opplevde ham som meget lettet da frikjennelsen var et faktum, sier Norges ambassadør på Sri Lanka, Jon Westberg, til Dagbladet.

  • Nordmannen skal være separert fra sin kone, men er far til to barn. Han skal i går ha forlatt Colombo.

Ifølge Holte er det bare et tidsspørsmål før han kommer hjem til Norge.