Pedofile bortfører barn etter nettmøter

Internett er de pedofiles mekka. Her utgir de seg for å være barn, tilbyr gaver og avtaler møtested. 800 barn i Nord-Amerika blir hvert år kidnappet etter å ha møtt en overgriper på Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et tidsspørsmål før dette skjer i Norge, sier Arild Lyssand i Økokrim.

Økokrim mener barn og unge må få obligatorisk opplæring i hvordan de skal unngå Internetts livsfarlige feller.

Pedofile går inn i samtalegrupper, såkalte chattegrupper, som de vet er populære blant barn og unge. De utgir seg for å være jevnaldrende og bygger møysommelig opp tillit. De later som om de har de samme interessene, snakker de unges språk og tilbyr gaver som datautstyr, programvare og penger eller pirrende pornobilder. Til slutt avtales det et møtested og barnet er lurt.

- Saker som gjelder misbruk av barn der den første kontakten skjedde via Internett vil komme til Europa med full tyngde.

Vi har allerede hatt det første tilfellet i Skandinavia, sier spesialetterforsker Arild Lyssand ved Økokrims dataenhet.

Dømt i Sverige

I november i fjor ble en 29 år gammel svensk mann dømt til tre års fengsel for grove seksuelle overgrep mot to jenter på 11 og 12 år. Jentene traff han via en chattegruppe på Internett. Etter en stund oppsøkte jentene hjemmesiden hans og avtalte et møte hjemme i mannens leilighet.

Etter initiativ fra Økokrim er det nå etablert en forprosjektgruppe, blant annet i samarbeid med Justisdepartementet, som skal lage en strategiplan om forebyggende arbeid relatert til datakrim.

- Norske barn får opplæring i hvordan de skal forholde seg i trafikken. Det finnes forebyggende opplegg mot alkohol, narkotika, vold og annen kriminalitet. Vi bør etablere et forebyggende program som viser farene barn og ungdom kan møte på Internett, mener Lyssand.

Økokrim har innhentet pakken «Missing kit» fra myndighetene i Canada som de håper kan brukes som mal i det forebyggende arbeidet i Norge.

Tilbyr «savnetpakke»

Etter en enorm økning i 1998 i antall kidnappede og misbrukte barn som møtte sin overgriper første gang via Internett, tok justis- og skolemyndigheter i Canada initiativ til et forebyggende program. Mens antallet Internett-kidnappinger i 1995 var 38, steg tallet til 800 i 1998. I februar i år ble «Missing kit» introdusert.

Pakken består av fem deler:

CD-ROM-spillet «Missing». Spillet er basert på en sann historie om en 13 år gammel gutt fra Vancouver som ble lurt til å rømme hjemmefra av en mann han møtte på Internett. Mannen kalte seg «Fantasma» og lot som om han var en ungdom. Gutten forsto ikke at han ble lurt inn i en sexfelle.

Spillets målgruppe er barn mellom 11 og 14 år. Det blir deres oppgave å finne Zack før overgriperen finner ham. Spillet lærer de unge å avsløre hvilken taktikk overgriperne bruker for å lure barn på Internett.

Pakken har også en videodokumentar om et barn som var nær ved å bli kidnappet, med intervjuer av offer, foreldre og politi. Dessuten følger det med en guide for foreldre og lærere som viser hvilke faresignaler de bør se etter, en egen webside om temaet og en savnetplakat som henges opp på skoler og i bibliotek med enkle Internett-advarsler.

- Jo tidligere vi kan gå inn i hjem og skole og forebygge, jo bedre er det. Allerede nå ser vi problemene og omfanget av den kriminelle virksomheten på Internett, sier Arild Lyssand.

karianne.solbrekke@dagbladet.no

«Det er et tidsspørsmål før dette skjer i Norge.» ARILD LYSSAND

Økokrim

OPPLÆRING: Etterforskerne Arild Lyssand og Lars Wilberg ved Økokrims dataenhet mener barn, foreldre og lærere trenger opplæring i farene på Internett. På websiden www.livewwwires.com ligger nyttig informasjon om hvordan en skal forholde seg til Internett-kidnapping.

OPPLÆRING: Etterforskerne Arild Lyssand og Lars Wilberg ved Økokrims dataenhet mener barn, foreldre og lærere trenger opplæring i farene på internett.