Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pedofile i gapestokk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fremskrittspartiets kriminalpolitiske talsmann, Jan Simonsen, har foreslått at det offentlige skal lage internettsider og opprette opplysningstelefon der foreldre kan få vite om det finnes personer i nabolaget som er dømt for pedofili. Forslaget må ikke realiseres og fortjener ingen støtte. Det bryter med et av rettsstatens viktigste prinsipper og vil ha liten eller ingen forebyggende funksjon, nesten bare symbolverdi.
  • Alle foreldre frykter at det skal skje barna noe vondt, som at de skal bli utsatt for et seksuelt overgrep. Seksuelle overgripere vekker sterke følelser og blir møtt med avsky. Vi vil så gjerne beskytte barna våre mot overgriperne. Men de færreste er fremmede menn med pedofil legning. De fleste overgripere finnes i familien eller i barnets nære omgangskrets, og ingen kjenner denne siden ved dem før de har gjort barnet vondt.
  • Det er innført krav om vandelsattest for yrkesgrupper som arbeider nært i forhold til barn, som i skole og barnehage. Her vil ikke barn komme i kontakt med overgrepsdømte, hvis systemet fungerer som det skal. Et offentlig tilgjengelig register med navn og bosted på alle som er dømt for seksuelle overgrep mot barn, vil fungere som en gapestokk. Det innebærer livslang stigmatisering og kolliderer med prinsippet om at den som har sonet sin straff, har gjort opp for seg overfor samfunnet. En slik gapestokk vil nok kunne skremme enkelte pedofile under jorda, og noen kanskje i døden. Men den vaksinerer ikke mot lyster og impulser og vil ikke kunne beskytte andre barn enn dem i nærmiljøet. I en annen bygd eller bydel, ved et annet kjøpesenter eller svømmehall, vil fortsatt den pedofile bli fristet, og barn kunne lokkes.
  • Kriminalomsorgen kan beskytte barn bedre ved å hjelpe overgrepsdømte til å takle legning og lyster, gjennom behandling og ved å støtte dem til å få orden på hverdagen i frihet. Men noen total beskyttelse for barn finnes dessverre ikke. Den beste beskyttelsen er nok tross alt den foreldre selv kan gi gjennom å lære barna sunn fornuft og egne grenser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media