Pedofile må vente år for å få hjelp

Politiet frykter at de skal begå overgrep mens de venter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det mest omfattende behandlingstilbudet for pedofile fås hos Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo. Personer som er dømt for, eller som frykter at de kan komme til å begå overgrep mot barn, får gratis behandling der. Men mange må vente før de får hjelpen de trenger, skriver Aftenposten.

Ved klinikken er det i dag 90 pasienter inne til behandling. Mellom 40 og 50 personer står på venteliste.

— Siden behandlingen ofte er langvarig, kan det ta år før disse personene på venteliste får hjelp. Vi har søkt flere ganger om økte rammer til behandlingstilbudet vårt, uten å få noe svar, sier forsker og psykolog Thore Langfeldt ved IKST.

Politiet mener det er viktig at folk får behandling før det er for sent.

— Vi opplever fra tid til annen at unge mennesker gir uttrykk for pedofile tanker og ønske om hjelp. Vi ønsker ikke å se disse igjen som mistenkte eller siktede i overgrepssaker og ser viktigheten av at de får hjelp før de ender opp hos oss, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt.

— Riktig hjelp er viktig også av hensyn til ofre, i disse tilfellene barn. Vi har alle et ansvar for å gjøre alt vi kan for at barn ikke utsettes for overgrep og fratas sin trygghet, sier Rohde.

Helse- og omsorgsdepartementet henviser til Helsedirektoratet i spørsmål om økte bevilgninger til denne type behandling. Direktoratet har overfor Aftenposten ikke hatt anledning til å kommentere saken.

(NTB)