Pedofili-dømt hadde 11-årig jente på overnatting

En lege og barnevernspedagog - dømt for sexovergrep mot barn, har flere ganger hatt en 11 år gammel jente på overnattingsbesøk under soningen. Justisdepartementet har slått full alarm, og soningsanstalten på Sandaker i Oslo ble stengt umiddelbart i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet undersøker nå om mannen har begått overgrep mot jenta mens hun overnattet hos ham. Den dømte er en 55 år gammel lege, som også er utdannet barnevernspedagog. Han nærmet seg slutten av soningen, og det er grunnen til den frie soningen i et hybelhus på Sandaker. Nå er han flyttet til Ila landsfengsel.

- Dette er en helt utrolig sak. Jeg vil understreke at det her har skjedd et helt klart regelbrudd, og at det vil føre til svært sterke reaksjoner for de impliserte, sier informasjonssjef i Justisdepartementet, Bjørn Talén.

Alle ansatte ved Sandaker hybelhus ble i går permittert, og Justisdepartementet vil avvente politiets etterforskning før de avgjør hvilke konsekvenser saken får for de ansatte.

Overnattet ofte

Den 11 år gamle jenta er datteren til et vennepar av mannen. I sommer har hun overnattet hos ham flere netter på rad.

Dette skjedde mens daglig leder for soningsanstalten var på ferie.

Den alvorlige saken ble avdekket da daglig leder kom tilbake fra ferie. Hun tok umiddelbart affære, og politiet ble koblet inn.

Dagbladet har vært i kontakt med en av dem som sonet på Sandaker, og han sier de innsatte reagerte kraftig da de fikk vite hva mannen sonet for.

- Til oss sa han at han satt inne for økonomiske underslag, sier han. Han forteller at det ganske tidlig ble sett på som rart at mannen fikk ha en 11-åring på overnattingsbesøk.

Gjennomgår reglene

Alle de innsatte på Sandaker hybelhus måtte i går flyttes til andre soningsanstalter, og tok det hele svært tungt.

Hybelhusets regler sier helt klart at ingen, under noen omstendigheter, skal ha besøk av barn uten oppsyn av barnets foreldre eller ansatte.

Saken blir sett på som så alvorlig at justisminister Odd Einar Dørum holdes løpende orientert.

- Vi gjennomgår nå regelverk og praktisering av rutiner på landets fire hybelhus. Vi vil kartlegge alle forhold rundt driften, og deretter vurdere om det er behov for innskjerpelser, sier Jan Kato Fremstad i Justisdepartementet.