Pedofili-skandalen glemt i Vatikanet

For to år siden måtte erkebiskopen av Boston, Bernard Law, gå av i unåde for å ha beskyttet prester han visste misbrukte mindreårige. I dag er han blant de ni utvalgte kardinalene som foretter ved begravelsen til pave Johannes Paul II.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om pedofili-skandalen

Sexmisbruk

Bernie McDaid er en av femti personer som har anklaget en av Bostons prester, pater Joseph Birmingham, for sexmisbruk. Og som har følt seg forrådt av Bernard Law.

Mer enn 600 personer har fortalt om omfattende sexmisbruk blant flere av prestene i erkebispedømmet til den tidligere erkebiskopen. Da han måtte gå av i unåde i Boston, flyttet han til Roma hvor han fikk en romslig leilighet og en prestisje-stilling som kardinal.

Den katolske kirken i USA ble rett og slett tatt med buksene nede i begynnelsen av 2000-tallet. Bare i Boston ble 80 prester beskyldt for seksuelle overgrep mot mindreårige gjennom 40 år.

En av dem, fader John Geoghan, har alene kostet erkebispedømmet 270 millioner kroner i erstatninger etter at 86 av hans 130 ofre for seksuelle overgrep gikk til rettssak mot ham og kirka.

Drenert kirkekassa

I 2002 hadde pedofile prester drenert den katolske kirkekassa for ni milliarder kroner, og den ærverdige bispegården i Boston måtte selges.

SØRGENDE FRA HELE VERDEN:  Sørgende følger begravelsen utenfor Colosseum via storskjermer. Foto: SCANPIX
SØRGENDE FRA HELE VERDEN: Sørgende følger begravelsen utenfor Colosseum via storskjermer. Foto: SCANPIX Vis mer

Erkebiskop Bernard Law måtte gå i 2003 etter at det kom fram at han hadde omplassert prester som han visste var beskyldt for seksuelle overgrep mot mindreårige. Erstatninger ble brukt for å dysse ned skandalen, og prestene fikk jobbe uforstyrret videre i nye bispedømmer hvor altergutter og andre soknebarn måtte lide nye overgrep.

I 2002 skrev Pave Johannes Paul II et påskebrev til sine prester verden rundt og fordømte \'denne frykteligste form for ondskap\'. Siden har det vært stille. Og nå dukker altså Bernard Law opp som pavens forretter.

- Law mistet aldri makt, selv om han ble avsatt i Boston. I de fleste som blir avsatt i et selskap mister makt og tittel, men Law er i Roma og er like mektig, sier en forbitret Bernie McDaid til New York Times (krever gratis registering).

Velger pave

Kardinal Law forretter ikke bare i dagens begravelse. Mandag 18.april er han blant de 117 kardinalene som skal velge ny pave.

Og i går kveld møtte Bernard Law president George W. Bush og førstedame Laura Bush i en mottagelse ved den amerikanske ambassaden i Roma.

På spørsmål fra New York Times om Vatikanet har tatt hensyn til Bernard Law fortid i Boston er svaret nei. I Roma er Bernard Law en viktig mann og en av senior-kardinalene.

TILGITT: Biskopen gjorde seg umulig i USA, men ble tatt til nåde i Vatikanet.
AUDIENS: Paven mottok kardinal Law til audiens i desember 2002.